Emio Greco Pieter C. Scholten in het theatre de la ville in Parijs. Foto: Leafar

Greco en C. Scholten stoppen bij Ballet National de Marseille

Het artistiek duo Emio Greco en Pieter C. Scholten nemen in 2019 afscheid van hun artistieke rol  bij het Ballet National de Marseille. De focus moet meer op jeugddans komen te liggen. Zo besloot de overheid.

Bevoegdheid voor Greco en Scholten

In 2014 benoemde de toenmalige Franse president François Hollande de choreografen tot directie van het balletgezelschap. Toen kreeg Het choreografen- duo de bevoegdheid om in naam van de directie van het dansgezelschap te handelen. Deze functie was voor vier jaar die ze nog volledig mogen afronden.

Meer focus op jeugddans

De overheid wil dat het balletgezelschap zich de volgende periode van vier jaar gaat toeleggen op jeugddans. In dat plan vindt de overheid het artistiek-duo niet passen. Vanwege bezuinigingen zal ook het personeelsbestand van het dansgezelschap gaan krimpen.

Samenwerking met Balletto di Roma

Het artistiek-duo is naast hun werk in Frankrijk ook de tweekoppige directie van hun eigen Internationaal Choreografisch Kunstcentrum (ICK) in Amsterdam, waar ze nu meer tijd aan willen besteden. Ook is er een samenwerking gestart met het Balletto di Roma.

Disappearance laatste choreografie in Marseille

De laatste productie door Greco en Scholten in Marseille wordt Disappearance. Het tweede deel van een tweeluik geinspireerd op Kindertotenlieder van Friedrich Rückert en Gustav Mahler. Di coproductie met ICK gaat in februari 2019 in premiere in Grand Théatre De Luxemburg.

https://www.flickr.com/photos/ulikleafar/3270710576/in/set-72157611141335661/