Gouden Zwanen weer uitgereikt op de Nederlandse Dansdagen

Zaterdagavond zijn tijdens de Nederlandse Dansdagen de Zwanen 2013 - de VSCD Dansprijzen - weer uitgereikt. De Zwanen worden uitgereikt voor de meest indrukwekkende dansprestatie en de meest indrukwekkende dansproductie.

Gouden Zwaan

Bonnie_Doets ontvangt de Gouden Zwaan. Foto Antoinette MooyBonnie Doets, danseres bij Scapino Ballet Rotterdam, kreeg de Gouden Zwaan uitgereikt voor de belangwekkende prestatie die zij gedurende de ontwikkeling van haar loopbaan als danseres heeft geleverd. Doets danst al twintig jaar in zeer trouwe dienst van één gezelschap. Volgens de jury is Doets de personificatie van talent, creativiteit, ambitie en doorzettingsvermogen. Daarmee is ze uitgegroeid tot de muze van choreograaf Ed Wubbe en de ster van Scapino Ballet Rotterdam.

“Haar bewegingen zijn geaard, helder en recht door zee. Ingetogen, zonder opsmuk en met een onderhuidse kracht geeft zij elke emotie in haar dans de juiste lading,” aldus de dansjury.

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’

Club Guy Roni winnen Zwaan voor Midnight Rising. Foto Antoinette MooyDe Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ 2013 gaat naar Midnight Rising van Club Guy & Roni. Midnight Rising is een stuk voor zeven dansers en drie musici, en volgens de jury misschien wel de meest intrigerende choreografie die Guy Weizman en Roni Haver tot nu toe maakten.

Uit het juryrapport: “Midnight Rising is een voorstelling waarin de explosieve dynamische dans schijnbaar moeiteloos interacteert met de eclectische en enerverende muziek van componist Ehud Banai. (…) Het levert een choreografie op die de dansers in staat stelt zichzelf te overstijgen.”

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’

Danser Medhi Walerski krijgt de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ 2013 voor zijn rol in School of Thought van Nederlands Dans Theater. 

“Met zijn ingetogen en tegelijk krachtige performance creëert Walerski, in dans en in rust, een continue lijn in de choreografie. (…) Hij is groter dan ooit in de verstilling die hij ons biedt en bewijst zich als gezichtsbepalende danser van het NDT,” aldus de jury.

VSCD Dansjury

De VSCD dansjury en de programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen vormen samen de danscommissie en zijn verantwoordelijk voor de jurering van de Zwanen en de kernprogrammering van de Nederlandse Dansdagen.

De danscommissie 2013 bestaat uit juryvoorzitter Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans); programmavoorzitter Peggy Olislaegers (Directeur Nederlandse Dansdagen); Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof); Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep DOX); Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg); Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands); Simon de Mowbray (sr. dansdocent Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten); Liesbeth Wildschut (lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Nada Mounzer (redacteur NTR).

Meer inspiratie