Gevarieerd programma voor negende editie Cinedans

Van 1 t/m 4 december vindt weer het Cinedans Dance on Screen Festival plaats. Voor de negende keer wordt het festival gehouden in Amsterdam. Cinedans is een dans-, film- en mediafestival, waarbij dansfilms vertoond worden uit binnen- en buitenland.

Dit jaar waren er meer dan driehonderd inzendingen, afkomstig uit dertig verschillende landen. Behalve dansfilms biedt Cinedans een gevarieerd programma met documentaires, presentaties en installaties. Tevens organiseert Cinedans wedstrijden, zoals The One Minute Dance Film Contest, waar elke dansliefhebber een film voor kon inzenden.

De winnaar van de The One Minute Dance Film Contest wordt vertoond op 2 december, samen met drieëntwintig andere inzendingen. De winnende film is Grotesqueria van Miss Enabyme, een Duitse artistieke samenwerking van flamencodanseres Anna Natt en filmmaakster Dalia Castel.

Ook kun je tijdens Cinedans de dansgame Dance Engine uitproberen, die geproduceerd is door Cinedans in samenwerking met FourceLabs en het International Choreographic Arts Centre (ICK). Dance Engine wil een spelervaring bieden, gebaseerd op dansen en bewegen.

Op 3 december zijn twee documentaires te zien over twee beroemde choreografen. In Hans van Manen: Creating Without Words is te zien hoe een nieuw ballet gecreëerd wordt. Jirí Kylián: Mémoires d'Oubliettes is een portret over de Tsjechische choreograaf van het Nederlands Dans Theater. 

Het volledige programma voor Cinedans is op de website te vinden.