gerald Tibbs ridder in orde van Oranje-Nassau

Gerald Tibbs ridder in de orde van Oranje-Nassau

Voormalig artistiek-leider Gerald Tibbs is geridderd tot de orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde donderdag 15 november tijdens de start van het eerste programma van het seizoen Nederlands Dans Theater 2 Significant Moments.

Tibbs heeft in 28 jaar als artistiek-leider van Nederlands Dans Theater 2 dit dansgezelschap laten groeien tot een volwaardig gezelschap. “In zijn rol heeft hij een bijzonder grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het gezelschap als één met een geheel eigen repertoire waarvoor zowel jonge als gevestigde makers van over de hele wereld creëren”, schrijft het Nederlands Dans Theater.

Door zijn liefdevolle toewijding wordt hij een “uniek fenomeen in de danswereld” genoemd. Zo gaf hij  jonge dansers tussen 18 en 23 jaar de kans om hun artistieke persoonlijkheden te ontwikkelen in een driejarig traject.” Voor deze grote toewijding aan de Nederlandse danswereld is Tibbs benoemd tot ridder in de orde van Oranje-nassau.

Van danser tot artistiek leider bij Nederlands Dans Theater 2

Tibbs sloot zich als danser in 1975 aan bij het Nederlands Dans Theater. Zijn expressie en technische virtuositeit sprongen er als danser bovenuit. Tibbs werkte als danser samen met meerdere choreografen zoals William Forsythe, Hans van Manen, Mats Ek en Jiří Kylián. In 1990 nam Tibbs afscheid van zijn danscarrière en werd hij artistiek leider van het Nederlands Dans Theater 2. Afgelopen zomer trad hij af als artistiek leider, mede omdat hij de pensioensleeftijd bereikte.