Genomineerden voor prijs Nederlandse Dansdagen zijn bekend

 Ton van TilDe choreografen Alida Dors, Jan Martens en Liat Waysbort zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2012. Deze landelijke prijs van €12.000,- wordt beschikbaar gesteld door de gemeenste Maastricht en heeft als doel jonge makers te ondersteunen in de ontwikkeling van hun kunstenaarschap en hun cultureel ondernemerschap. De €12.000,- investeert de winnaar in een nog te creëren werk dat tijdens de volgende editie van het festival in première zal gaan.

De programmaredactie heeft de genomineerden om de volgende redenen gekozen:

Alida Dors vanwege haar onderzoekspresentaties en voor haar recente choreografieën die verrassen en tonen dat ze een bewuste maker is. Jan Martens vanwege zijn veelzijdigheid, intrigerende werken die helder zijn in concept en een groot publiek aanspreken. Liat Waysbort begon met integer en intiem werk maar is de afgelopen periode steeds extroverter geworden. De redactie vind dat zij gerijpt is tot een maker  Jean van Lingendie ondersteuning verdient.

De commissie bestaat uit festivaldirecteur Peggy Olislaegers, wethouder Jacques Costongs, twee ondernemers van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht en choreografe Andrea Leine van LeineRoebana. Na een gesprek met de drie makers zullen zij de winnaar kiezen. Deze wordt bekend gemaakt tijdens de 15e editie van de Nederlandse Dansdagen op 5, 6 en 7 oktober. De voorstelling Point Cloud van Joeri Dubbe, winnaar van vorig jaar, gaat zondag 7 oktober in première in het Huis van Bourgondië. Jan Martens