Gaynor Minden Spitzen

Gaynor Minden ontwikkelt spitzen voor ballerina’s met gekleurde huid

Graynor Minden maakte 24 januari 2017 via Facebook bekend dat hun balletschoenen in twee nieuwe kleuren verkocht gaan worden. Speciaal voor ballerina’s met een donkergekleurde huid komen nu de spitzenkleuren cappuccino en espresso in de winkel.

Van oudsher is het ballet een door blanken gedomineerde wereld. Roze panty en spitzen accentueren de lijnen van de blanke benen zo goed mogelijk. Nu er steeds meer gekleurde ballerina’s  ballet dansen, wordt na 182 jaar de kleurkeuze in spitzen eindelijk groter.

Spitzen voor gekleurde huid

De balletwereld reageert via Facebook positief op de nieuwe spitzen. De berichten rondom de cappuccino en espressogekleurde spitzen zijn inmiddels al meer dan duizend keer gedeeld via sociale media. Daarnaast opperde een balletliefhebber het idee om de spitzen te vernoemen naar de bekende, gekleurde ballerina’s Misty Copeland en Marjorie Tallchief.

“Het is frustrerend om spitzen en balletschoenen te vinden die passen bij mijn huidskleur, want ze zijn nooit precies mijn huidskleur,” reageert ballerina Tamisha Guy. “Normaliter zoek ik naar balletschoenen die in de buurt komen van mijn huidskleur en breng daar foundation op aan van de perfect gelijkende kleur. Dit is een lang proces en kan soms een uur duren voordat het niet opvalt dat ik ze zelf heb gekleurd.” Aan de nieuwe kleuren spitzen van Gaynor Minden zijn geen extra kosten verbonden.

Goed nieuws voor Gaynor Minden

Gaynor Minden staat bekend om zijn innovatieve spitzen. Tegelijkertijd heeft het balletmerk een controversiële reputatie in de danswereld. Dit komt door het rubberen kunststof materiaal waar de spitzen van worden gemaakt. Verschillende balletcritici en artistiek leiders zien deze balletschoenen als ‘vals spelen’, omdat de spieren minder hard moeten werken tijdens het dansen op deze spitzen. Zij vinden dat alle ballerina’s moeten dansen op traditionele spitzen, die zijn gemaakt van gelaagd papier en lijm.

Desondanks dansen verschillende dansgezelschappen en ballerina’s dagelijks op de spitzen van Gaynor Minden. Het dansmerk is zelfs het huismerk spitzen bij het American Ballet Theatre. Met de gekleurde spitzen krijgt Gaynor Minden eindelijk positieve kritiek van alle kanten. Balletgezelschappen zijn blij dat er eindelijk wordt gedacht aan de groeiende, gekleurde balletgemeenschap.

Meer inspiratie