Gala van Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet - Gala 2013. Foto door Angela SterlingHet Nationale Ballet opent het nieuwe balletseizoen 2013-2014 met een gala-avond op zaterdag 7 september. Hierin toont het dansgezelschap hoogtepunten uit het repertoire, optredens van alle eerste solisten van Het Nationale Ballet, verscheidene voorstellingen en debuten en bovendien de uitreiking van de Alexandra Radiusprijs 2013.

Dansvoorstellingen in overvloed

Het Gala opent met een Grand Defilé met meer dan 220 dansers: alle dansers van Het Nationale Ballet, de Junior Company, en de Nationale Balletacademie. De twaalf stersolisten van het gezelschap, waaronder de nieuwe eerste solist Vito Mazzeo, zullen acte de prèsence geven in verschillende klassieke pas de deux uit onder andere Don Quichot, Tchaikovsky Pas de Deux en Grand pas classique.

Verder zijn er werken te zien van onder meer choreografen Hans van Manen en Christopher Wheeldon en andere choreografieën die zijn geselecteerd uit het repertoire van het gezelschap. Marijn Rademaker keert terug als gastsolist bij Het Nationale Ballet en danst een solo die niet eerder te zien is geweest in Nederland.

De Junior Company maakt zijn debuut op het podium van Het Muziektheater Amsterdam en danst een wereldpremière van artistiek coördinator en choreograaf Ernst Meisner voor alle twaalf dansers van het juniorengezelschap. Tijdens het Gala wordt ook de Alexandra Radiusprijs 2013 uitgereikt aan de meest opvallende danser(es) uit het tableau van Het Nationale Ballet van het afgelopen seizoen.

NTR maakt registratie voor vertoning in Pathé bioscopen

De NTR verzorgt een registratie van het Gala. Deze wordt op zondag 15 september 2013 in HD op het grote doek van negen Pathé-bioscopen vertoond. Het Gala is te zien in de Pathé bioscopen in Amsterdam (Tuschinski), Den Haag (Buitenhof), Rotterdam (Schouwburgplein), Arnhem (Rembrandt), Eindhoven, Haarlem, Zaandam, Amersfoort en Tilburg.

Kaartjes

Kijk voor meer informatie, het programma en het bestellen van kaartjes op de website van Het Nationale Ballet. Tickets voor de registratie in Pathé-bioscopen zijn te bestellen via de website van Pathé.

Beeld: Angela Sterling