Dadodans

Gaia Gonnelli van Dadodans: 'Jonge kinderen zijn ideaal publiek voor dans!'

Het dansaanbod binnen de theaters is in Nederland van hoge kwaliteit. Er zijn veel voorstellingen voornamelijk gericht op een (jong)volwassen publiek, maar het aanbod voor de allerkleinsten, kinderen van 0 tot 6 jaar, is schaars. Gaia Gonnelli maakte in 2009 een productie voor kinderen en vond haar roeping. Fast-forward naar 2014 en daar ontstaat Dadodans: een dansgezelschap dat gericht voorstellingen maakt voor peuters en kleuters. 


Ideaal publiek voor dans

Aan hedendaagse dans kleven nogal eens wat misvattingen. Bijvoorbeeld dat het ingewikkeld is en niet voor iedereen is weggelegd. Dit komt voornamelijk doordat er niet per sé een duidelijke verhaallijn of herkenbare karakters te vinden zijn in een voorstelling. Maar volgens Gaia Gonnelli is de behoefte aan een verhalende vorm vooral aanwezig bij volwassenen. “Jonge kinderen hebben minder behoefte aan een logische narratieve lijn. Ze reageren intuïtief en gaan sneller mee in de gemaakte beelden en bewegingen. Eigenlijk zijn ze dus een ideaal publiek voor dans!” 

Alledaagse bewegingen

Jonge kinderen zijn volop aan het ontdekken en ontwikkelen. Gonnelli speelt hierop in door hun verbeelding te prikkelen. Ze werkt in haar voorstellingen met simpele materialen zoals papier of kartonnen kokers: deze kunnen op verschillende manieren gebruikt worden en bieden dus meer ruimte voor de fantasie. Haar danstaal is een mix van hedendaagse dans waarin alledaagse bewegingen de verbindende factor zijn. Hierdoor zijn de voorstellingen herkenbaar voor jonge kinderen en worden ze moeiteloos door de dans meegenomen. Gonnelli: “De kinderen willen de materialen zelf beetpakken, erin knijpen of aaien. Ook willen ze de bewegingen vaak zelf uitproberen, waardoor ze hun eigen lichaam ontdekken.” Een vast element van de voorstellingen is daarom altijd interactief.

Zowel kijken als doen

De volgende voorstelling gaat in september van start: KLeuR+. Deze voorstelling is een solo, maar danseres Candela Murillo heeft zeker danspartners: verschillende potten verf. “Dankzij de verf kan de beweging van de danseres worden vastgelegd. Zij gebruikt dus niet enkel kwasten, maar haar gehele lijf om met de verf een kunstwerk te creëren op de vloer.” Vanwege de nieuwe regels wordt het een uitdaging om te zoeken naar een veilige manier van interactie met het publiek, maar Gonnelli is ervan overtuigd dat kijken naar dans voor jonge kinderen even stimulerend kan zijn als het zelf meedoen en ervaren op de vloer. “Jonge kinderen zijn ontzettend eerlijk, vindingrijk en open. Het is een plezier om voorstellingen voor ze te creëren.”

KLeuR+ gaat op 27 september in première in de nieuwe locatie van de Krakeling, Amsterdam. 

Foto's: Tomek Dersu Aaron