Free Spirit: The Experimental Battle, Mara Hulspas

Free Spirit: The Experimental Battle

Drie dansers van bekende, grote dansgezelschappen gaan battelen tegen de beste urban dancers tijdens Free Spirit: The Experimental Battle uitzending op 12 oktober 2015 op NPO2 . De NTR volgt deze dansers in het programma The Battle, waar deze dansers zich verdiepen in de wereld van de dancebattles. Tijdens Free Spirit - The Experimental Battle, de afsluiting van de Nederlandse Dansdagen, wordt bekend of een klassiek geschoolde danser of danseres een dancebattle kan winnen.

Natuurlijk is er een duidelijk verschil tussen de klassiek geschoolde dansers en de dansers uit de streetdancecultuur. Klassieke dansers richten zich meer op het perfect uitvoeren van choreografieën, terwijl dansers uit de streetdancecultuur meer baat hebben bij improvisatie, originaliteit en het creëren van een eigen sfeer. 

Battle cursus voor de dansers

De klassiek geschoolde dansers Mara Hulspas, Jean Gabriel Maury (Scapino Ballet) en Vincenzo Turiano (Introdans) hebben om zich goed voor te bereiden een masterclass gevolgd bij Andre Grekhov. Grekhov is een wereldkampioen experimental dance. Dit is de meest vrije categorie in de wereld van freestyle hiphop. Hij is tevens een van de medeorganisatoren van Free Spirit en brengt vaker verschillende dansers bij elkaar onder het mom van Open Your Mind. Deze Dansdagen zijn extra speciaal, omdat er voor het eerst dansers van de grote dansgezelschappen meedoen aan de battles. 

Tijdens Free Spirit zullen de drie klassieke dansers in drie verschillende voorrondes worden uitgedaagd om hun creativiteit en eigen dans-identiteit te laten zien door middel van improvisatie. In de finale wordt alles uit de kast getrokken en gaan zij de strijd aan met topdansers uit de urban dansscène. De winnaar is de danser die het publiek het meest wist te verbazen.