Frederic winnaar So You Think You Can Dance 2012

 Bob Karman.De Vlaamse danser Frederic de Smet heeft gisteravond de zinderende finale van de vijfde editie van So You Think You Can Dance gewonnen. De 19-jarige hiphopper liet hiermee de klassiek geschoolde Vivian Gomez Cardoso uit Amsterdam achter zich. Frederic heeft een geldprijs van €25.000 euro gewonnen en een dansopleiding naar keuze in het buitenland.

De finale

Al voor de finale was het duidelijk dat de vier finalisten aan elkaar gewaagd waren. Kalila, Vivian, Denden en Frederic zorgden zo voor een spannende en onvoorspelbare laatste aflevering. De uitzending begon al goed met de veertien afgevallen dansers die nog één keer lieten zien wat ze in huis hadden in een choreografie van Roy Julen.

De vier finalisten lieten tijdens de laatste aflevering duo optredens, solo’s en groepschoreografieën zien, waarbij ze in willekeurige koppels gezet waren. Van latin, hip-hop tot moderne dans, de finalisten trokken nog één keer alles uit de kast in choreografieën van onder andere Vincent Vianen, Isabelle Beernaert en Laurent Flament. Gedurende de avond vielen dansers Denden en Kalila al af. Juryleden Jan Kooijman, Dan Karaty, Euvgenia Parakhina en Ish Ait Hamou gaven hun oordeel, maar het publiek was de uiteindelijke beslisser. In de Final Battle tussen Frederic en Vivian, kreeg uiteindelijk Frederic de meeste stemmen en ging er met de hoofdprijs vandoor. 

Frederic de Smet

Frederic begon zijn danscarrière pas op zijn veertiende levensjaar en heeft nooit een professionele dansopleiding gevolgd. In zijn vrije tijd danste hij bij dansschool Expression in Eeklo, België. Ondanks het feit dat hij tijdens de bootcamp in New York naar eigen zeggen een terugval had, was hij volgens de jury degene die het meeste gegroeid was in het gehele proces. Al vanaf de open auditierondes, de zware bootcamp en bij de live-uitzendingen viel Frederic al op met zijn danstalent.

Vivian zou de gedoodverfde publiekslieveling zijn, maar het publiek besliste uiteindelijk toch anders.Frederic heeft niet veel tijd om rustig te genieten van zijn bijzondere overwinning, want hij begint later deze week alweer met repeteren voor de So You Think You Can Dance liveshows. Hierbij zijn de laatste tien finalisten van So You Think You Can Dance 2012 te zien in diverse theaters in Nederland en België vanaf januari 2013.Beeld: Bob Karman.