Fontys start eenjarige kopopleiding docent dans

Fontys start eenjarige kopopleiding docent dans.De Fontys Academie voor Danseducatie biedt vanaf september 2014 de éénjarige, voltijd bacheloropleiding Docent Dans (kopopleiding) aan voor mensen die beschikken over een bachelor getuigschrift Dans, behaald in 2009 of later.

De opleiding gaat uit van de eerder verworven competenties (evc’s), waarover iemand met een afgeronde bacheloropleiding Dans beschikt. Studenten moeten uiteindelijk aan dezelfde competenties voldoen als de studenten van de vierjarige opleiding Docent Dans.

De opleiding

De éénjarige, voltijd bacheloropleiding Docent Dans omvat 60 studiepunten en leidt op tot de graad van Bachelor of Dance in Education. Deze opleiding is ontwikkeld vanuit de vraag door alumni Dans Uitvoerend die nu zonder educatiegetuigschrift lesgeven.

De lessen en projecten worden opgedeeld in verschillende blokken. De opleiding leidt veelzijdig inzetbare kunstvakdocenten op. Zij vertalen hun dansspecialisatie niet alleen naar dans, maar ook naar andere kunstvakken en vinden hun weg in verschillende binnen- en buitenschoolse werkvelden: het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, de amateurkunst, de kunsteducatie en community-art. Hier werken zij met diverse doelgroepen. Studenten krijgen de handvatten zich te ontwikkelen tot een docent die in staat is out-of-the-box te denken, te experimenteren, te inspireren en het innoveren als tweede natuur met zich meedraagt.

Na het afstuderen kunnen zij aan de slag als: vakdocent dans, consulent dans, educatief medewerker, kunstvakdocent en docent Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV), docent voortgezet onderwijs, performer bij educatieve gezelschappen of onderwijsontwikkelaar.

Het programma bestaat onder andere uit

Fontys start eenjarige kopopleiding docent dans.Onderwijskunde, Didactiek en diverse opdrachten om eigen werk te creëren. Ook bestuderen studenten leerstof over Ontwikkelingspsychologie, Anatomie en Muziek. Zij volgen drie thema’s Kunst Algemeen, de module Cultureel Ondernemerschap en sluiten de opleiding af met een afstudeerproject.

De studenten van de éénjarige opleiding volgen een deel van deze blokken samen met de studenten uit de vierjarige bacheloropleiding Docent Dans. De theoretische leerstof bestuderen zij deels zelfstandig. Daarnaast doen deze studenten via verschillende stages praktijkervaring op.

Kijk ook op de website van Fontys.

Meer inspiratie