Flamenco vanaf 2014 schoolvak in Andalusië

De flamenco zal vanaf volgend jaar voor de Andalusische kinderen een schoolvak worden. Zo informeert Radio Sevilla twee jaar nadat UNESCO de flamenco heeft aangemerkt als cultureel erfgoed. Op 16 november 2010 erkende UNESCO de flamenco als meer dan kenmerkend voor de identiteit van Andalusië. Die middag onthulde de voorzitter van het comité van het land, José Antonio Griñán, dat de flamenco op school zal worden onderwezen.

Directeur Sebastian Rueda van het Acción Cultural y promoción del Arte de la Junta, de la consejería (instelling ter promotie van de kunst) liet aan Radio Sevilla weten dat het werk voor deze lessen vergevorderd is. “Alle temarios (soort lespaketten) zijn opgenomen en binnenkort zal de flamenco deel uitmaken van ons onderwijssysteem”. Hiertoe wordt het concept (de proefversie) gezamenlijk met de consejería de Educación definitief gemaakt.

Bovendien wordt hiermee het leren van de wiskundige wortels benadrukt in de opleiding. De kinderen zullen de oorsprong van een bulería (een flamencoritme, een twaalftels compas) namelijk leren kennen, van de cante jondo (een zangstijl binnen de flamencomuziek) of de figuras grandes figuras del cante (grote personages van de zang).

Voor Sebastian Rueda, met de steun aan de flamenco op alle fronten, niet alleen cultureel maar ook economisch en op opleidingsgebied, “wordt voldaan aan de routekaart die ons is voorgeschreven door UNESCO” en die heeft geleid tot het verworden van de flamenco tot cultureel erfgoed.

Bron: http://www.cadenaser.com/cultura/articulo/flamenco-sera-asignatura-proxi...

Foto: OmarOBorO, verkregen via Flickr.