Anne Teresa De Keersmaeker &  Boris Charmatz, Pierre Rigal, Philippe Saire en Pablo Esbert Lilienfeld

Festival DURING TEFAF presenteert internationale dans

Van 13 tot en met 22 maart presenteert het Theater aan het Vrijthof het festival DURING TEFAF: een internationaal cultureel programma met een keur aan internationale dansvoorstellingen, premières en speciale festivalproducties geïnspireerd door beeldende kunst. Dit alles ter gelegenheid van TEFAF, de grootste kunstbeurs in de regio met deelnemers en bezoekers uit de hele wereld. Choreografen Anne Teresa De Keersmaeker &  Boris Charmatz, Pierre Rigal, Philippe Saire en Pablo Esbert Lilienfeld worden voor het festival  DURING TEFAF speciaal naar Nederland gehaald.

Anne Teresa De Keersmaeker & Boris Charmatz (BE) – Partita 2 (Nederlandse première)

Op Bachs Partita nr. 2 voor vioolsolo, live-uitgevoerd, dansen Anne Teresa De Keersmaeker en Boris Charmatz. Tussen de labyrintische lijnen lijken de dansers een verborgen partituur te volgen en maken zichtbaar wat er tussen de noten in geschreven staat. Dit spelen met structuur, nu eens ongedwongen, dan weer strak, legt een omarmde eenzaamheid bloot.

Pierre Rigal (CH) – Press (Nederlandse première)

Pierre Rigal houdt van sober en scherp getimed spel. Door de afwisseling van beweging en freezes en vooral door de vaak bijna onmogelijke fysieke houdingen speelt Press met onze waarneming. Daarin schuilt een enorme beeldende kracht, wat sleept het ons mee in suspense en humor.

Pablo Esbert Lilienfeld (ESP) – Eject  (Nederlandse première)

Op een vrijwel leeg wit toneel vormt een korte dansfrase de basis van Eject, welke voortdurend speelt met kader en perspectief, ruimte en tijds- en plaatsbesef. Daartoe halen de  drie dansers van Pablo Esbert Lilienfeld alles uit de kast: video en projectie, nieuwe media en communicatietechnieken,  muziek, en ‘beelden van buiten’. Wie niet danst, voegt informatie toe.

Cie. Philippe Saire (FR) – Black Out (Nederlandse première)

Staande op een verhoogd vlak bezie je vanuit vogelperspectief een dieper gelegen vierkante arena waarin drie dansers van Philippe Saire zich ophouden. Alles is donkerzwart, behalve de vloer, die is wit. Zwart granulaat stort neer op de performers, die door hun bewegingen het oog voortdurend veranderende en fascinerende grafische patronen voorschotelen.

Keren Levi (IL) – The Dry Piece

Als een ode aan het (vrouwelijke) lichaam bewegen vier naakte danseressen achter een doorzichtig scherm. De beelden van Keren Levi zijn puur esthetisch, tegen de kitsch aan, waarin vier lichamen zich ontvouwen als bloemen. Opgezweept door steeds heftiger muziek vervloeien projectie en oorspronkelijke beweging. Voor The Dry Piece kreeg Keren Levi in 2013 de Dioraphte dansprijs.

Ga naar de website van het Theater van het Vrijthof voor de speellijst van DURING TEAF.

Foto Partita 2: Anne van Aerschot

Meer inspiratie