explore festival agenda via kanana afrikaanse moderne dans

Explore Festival verkent moderne Afrikaanse dans

Van 7 tot en met 25 maart 2019 reist de tweede editie van Explore Festival door het land. Tien podia in zeven grote steden bundelden hun krachten en presenteren een 'state of the art' van niet-westers internationaal (dans)theater. Drie Afrikaanse dansmakers onderzoeken door middel van dans en beweging hun eigen interpretatie van ‘thuis’.

Explore Festival is een voortzetting van de serie Get Lost/Ervaar Daar Hier, die in 2012 door het Fonds Podiumkunsten werd ontwikkeld, vanuit de behoefte aan meer niet-westerse internationale programmering. Onder het thema ‘longing to belong’ focust Explore deze editie op voorstellingen die uiting geven aan het verlangen naar thuis; een diep verlangen om een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf. Zoals choreograaf Salia Sanou zegt: "Uiteindelijk zijn we allemaal vluchtelingen, ieder in zijn eigen leven."

Moeder van de moderne dans  

Op het programma van Explore staat onder andere de onverschrokken Senegalese Germaine Acgony. Deze 74-jarige (!) danseres zet zich al sinds 1968 inzet om bruggen te slaan tussen traditionele Afrikaanse en moderne westerse dans, en wordt in danskringen ook wel Mama Afrika genoemd. In Somewhere At The Beginning vertelt de charismatische vrouw met beeld, geluiden en dans haar eigen levensverhaal. Ze vertelt over haar vader, die onder koloniale heerschappij diende, haar almachtige voodoo-grootmoeder en haar vlucht naar Europa. Zo wandelt Acogny door de mist van haar herinneringen en haar geschiedenis, en daarmee door die van Afrika.

explore festival programma Germaine Acgony afrikaanse moderne dans

Hoop achter de horizon

Toen de Frans-Burkinese choreograaf Salia Sanou gevraagd werd om in zijn land van herkomst vluchtelingenkampen te bezoeken, was hij niet van plan daar een voorstelling over te maken. Maar de ontmoetingen in het kamp riepen zoveel bij hem op dat hij uiteindelijk Du désir d’horizon maakte: over hoop in een hopeloze omgeving. “Het eerste contact met de werkelijkheid van een vluchtelingenkamp was een schok voor mijn team en voor mij,” gaf Sanou toe in een interview voor Noorderzon 2018. “Het zijn choreografie en beweging die een diepere betekenis moeten geven aan de ervaring die ik in die kampen heb gehad.” Met zijn acht dansers wil Sanou een ruimte creëren “waar de dans, de tekst en de muziek een zeker verlangen en een zekere hoop invoelbaar maken.”

explore festival programma salia sanou afrikaanse moderne dans

Dans naar het beloofde land

Het thuisland van de succesvolle choreograaf Gregory Maqoma, Zuid-Afrika, kent vele problemen.  Onder de bevolking leeft de bittere teleurstelling dat de afschaffing van de Apartheid niet tot een betere toekomst heeft geleid. Een beloofd land dat je wordt voorgespiegeld, vaak door corrupte machthebbers, maar er nooit komt: daarnaar verwijst het Zuid-Afrikaanse Sotho-woord Kanana. In Via Kanana blijft Gregory Maqoma echter wegen naar het beloofde land zoeken. De dansers van Via Katlehong verbeelden zijn hoop voor de toekomst: zij zijn gespecialiseerd in pantsula, een dansvorm van de straat die tijdens de apartheid werd gebruikt om in het geheim met elkaar te communiceren. Aangevuld met gumboots, tap en step geeft dat op het podium één grote dansexplosie. 

explore festival agenda via kanana afrikaanse moderne dans

Explore Festival duurt van 7 t/m 25 maart. Het festival wordt begeleid door een contextprogramma, bestaande uit onder meer masterclasses, workshops, lectures, openbare interviews en debatten, op centrale landelijke locaties, maar ook om de hoek in de wijk. Zie voor meer informatie de website van het festival.