Eerste optreden nieuw Duits Jeugdballet met Nederlandse danser

Logo van het Bundesjugendballett uit DuitslandHet nieuwe Duitse Bundesjugendballett geeft op 11 november zijn allereerste openbare optreden in Hamburg tijdens de Nacht der Jugend. Tijdens deze avond wordt de Kristallnacht van 9 november 1938 herdacht met dans, muziek, theater en film.

Het Bundesjugendballett staat onder leiding van John Neumeier, choreograaf en algemeen directeur van het Hamburg Ballett. Al jaren streeft hij naar een jeugdballet naast de Balletschool en het Hamburg Ballett. In september van dit jaar is het Bundesjugendballett begonnen met subsidie voor vier jaar.

De audities waren in april en acht dansers zijn uitgekozen. De dansers zijn allen rond de 20 jaar en komen van over de hele wereld. De vier danseressen komen uit Brazilie, Japan en Canada en de vier dansers uit Zwitserland, Canada, Duitsland en Nederland.

De Nederlandse danser is Daan van den Akker. Hij is afgelopen juli afgestudeerd als bachelor academische theaterdans aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ook heeft hij in 2010 een studiebeurs gekregen van Stichting Dansersfonds '79.

Voor het eerste optreden hebben twee dansers van het gezelschap een choreografie gemaakt. De Duitse Patrick Eberts maakte zijn choreografie voor vijf dansers van het Bundesjugendballett. in zijn dans wil hij de hulpeloosheid van mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot uitdrukking brengen. De Braziliaanse Gabriela Finardi maakte een solo voor de eveneens Braziliaanse Winnie Dias Pinto. Zij ziet het als een taak van de nieuwe generatie om bij te dragen aan het helen van de wonden uit de oorlog.