Wuxi Performing Arts Group

Eendaags Chinees Dansfestival in Nederland

Het Nederlandse Dansgezelschap Groundbreakers initieert op 17, 21 en 24 maart 2018 een Eendaags Chinees Dansfestival in Nederland. Hier danst onder andere de Wuxi Performing Arts Group, in heel China geroemd om zijn hoge kwaliteit. Verder toont Groundbreakers de voorstelling ‘Crowman’ en geeft de van oorsprong Chinese schrijfster Lulu Wang een lezing over de verbindingen van de klassieke Chinese cultuur met de hedendaagse samenleving.

Crowman

Gezelschap Groundbreakers speelt ‘Crowman’ , een hedendaagse dansvoorstelling naar een verhaal van de zeventiende-eeuwse schrijver Pu Songling. Het verhaal stelt de vraag: Hoe is het om twee levens te lijden, één als mens en één als kraai?  Spectaculaire live-animaties en professionele dansers uit China en Nederland voeren je mee naar een hallucinerende wereld, die geregeerd wordt door onsterfelijke vogels en goden. Vrijheid, gulzigheid en zelfzuchtigheid in de liefde staan centraal.

Embroidery Girl

Het klassieke Chinese dansdrama ‘Embroidery Girl’ van Wuxi Performing Arts Group is een verhaal over Xiu Niang, een bekwaam Jiangnan-borduurster. Ze is één van de vrouwen van Hua Jue, maar wordt verliefd op haar borduurmeester Ming Xuan. Een verhaal over de strijd van een destijds modern Chinees meisje tegen de feodale ethiek.  

Lezing

De rode draad gedurende het Eendaags Chinees Dansfestival wordt gecreëerd door schrijfster Lulu Wang, onder andere bekend van haar debuutroman Het Lelietheater. In de lezing gaat ze in op de achttiende-eeuwse klassieke Chinese griezelverhalen over het bovennatuurlijke van Pu Songling. Wang vertelt hoe de morele standaard en de principes uit Songling nu nog leidinggevend zijn in de levens van veel Chinezen. Zo staat het klassieke verhaal Embroidery Girl symbool voor de nog steeds ondergeschikte rol van de vrouw in de Chinese gemeenschap. Het onderliggende thema van het festival wordt gevormd door de verbindingen van de klassieke cultuur met de hedendaagse samenleving.

Speeldata

Het Eendaags Chinees Dansfestival is op drie verschillende plekken te bezoeken:

Zaterdag 17 maart in Theaters Tilburg
Woensdag 21 maart in het Parktheater, Eindhoven
Zaterdag 24 maart in het Zuiderstrandtheater, Den Haag

Kijk voor meer informatie op de website van Global Performing Arts Group.

Video van Embroidery Girl – Wuxi Performing Arts Group