afrika dans festival afro vibes

Drie voorstellingen die je niet mag missen tijdens Afro_Vibes

Op het tiendaagse festival Afro_Vibes worden drie dansvoorstellingen gedanst. Het thema van het festival is Speak Truth to Power, over macht en waarheid. Op het festival staan de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Afrika centraal.

Amaqhawe (Zuid-Afrika)

Choreograaf Mzo Gasa maakte deze voorstelling met acht dansers uit Kaapstad. De titel Amaqhawe betekent “helden”. De dans gaat over herinneringen, hoop en verzet. De voorstelling gaat over jongeren die opkomen voor hun toekomst. De dans is geïnspireerd door jongeren die protesteren voor betaalbaar onderwijs.

De voorstelling is te zien in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Yuropa (Nigeria)

De voorstelling Yuropa gaat over migratie. In de voorstelling volgt het publiek een reis van drie Nigerianen naar Europa die oploopt tot een gewelddadig incident: de overtocht. Choreograaf Qudus Onikeku confronteert het publiek met onze beelden en vooroordelen over migratie. Onikeku maakt gebruik van traditionele stijlen en combineert deze met hiphop en capoeira.

Yuropa is te zien in Amsterdam en Rotterdam.

O Monstra Esta Em Cena (Angola)

O Monstra Esta Em Cena betekent “The Monster is on Stage”. De voorstelling gaat over de vrijheid van expressive en beweging en de bedreiging daarvan door egoïsme, vooroordelen en xenofobie. Ana Clara Guerra Marques en Nuno Guimaraes van Contemporary Dance Company Angola zorgen voor de choreografie. Het dansgezelschap voert in al haar dansproducties een strijd voor creatieve vrijheid en inclusiviteit.

Deze dansvoorstelling is alleen te zien in Amsterdam.

De waarheid als kracht

Het jaarlijkse festival staat dit jaar in het thema van Speak Truth to Power. De zestiende editie van Afro_Vibes wil aandacht vestigen op de machtsstrijden en daar een artistiek weerwoord op geven. Tijdens het festival staan de choreografen midden in de debatten over dekolonisatie en witte priveleges.

Tijdens het festival komen opkomende en gevestigde kunstenaars uit Afrika naar Nederland. Het festival is van 3 tot en met 13 oktober. Het vindt plaats in Amsterdam, tevens de thuisbasis van het festival, en Rotterdam, Den Haag en Utrecht.