Drie klassieke balletten uit Tatarstan te bewonderen

Het Zwanenmeer door de Staatsopera van TatarstanDe Staatsopera van Tatarstan doet komende kerstdagen ook Nederland weer aan met drie klassieke balletten: Doornroosje, de Notenkraker en Het Zwanenmeer. De drie voorstellingen worden vanaf 15 december opgevoerd in schitterende decors en de traditionele choreografie, met de muziek van Tschaikovski.

Doornroosje is gebaseerd op het bekende sprookje van de Schone Slaapster en geldt als één van de hoogtepunten van het klassiek-romantische balletgenre. Het vertelt het verhaal van prinses Aurora, die sinds haar doop vervloekt is. Als Aurora zestien is zal zij zich prikken aan de spoel van een spinnenwiel en sterven. Een goede fee weet dat te voorkomen, Maar Aurora zal honderd jaar slapen, om daarna gewekt te worden door een liefdeskus van een prins. Het Zwanenmeer is één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en vertelt over de ongelukkige liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Door een betovering verandert zij overdag in een witte zwaan. De prins kan deze betovering alleen verbreken door een eed van echte liefde af te leggen. Helaas verklaart hij door de toverkracht van een tovenaarde verkeerde vrouw de liefde waardoor prinses Odette voor altijd een zwaan zal blijven.

Het verhaal van de Notenkraker wordt uitgevoerd met een sprookjesachtige belichting, honderden kostuums en wonderbaarlijke gedaanteverwisselingen. Het verhaal begint met Clara, die met kerstmis een pop van een notenkraker krijgt. Wanneer ze gaat slapen verandert de Notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. De Notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een strijd op leven en dood tegen de valse Muizenkoning.