Drie dansfilms in première tijdens Nederlands Film Festival

Logo Nederlands Film FestivalOp het Nederlands Film Festival dat vandaag in Utrecht begint, gaan ook meerdere dansfilms in première. Op 25, 28 en 29 september zijn deze drie films in het Louis Hartlooper Complex achter elkaar te zien. De film Coup de Grâce is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie.

Coup de Grâce (Tegenslag) duurt 26 minuten en is een bewerking van de voorstelling Ölelés van Jordi Cortés Molina en Damián Muñoz. Twee oude jeugvrienden ontmoeten elkaar in een imposant, afgelegen gebouw. Samen dansen zij een ongewapend duel. Het is een emotionele krachtmeting tussen tegenpolen. Op maandag 26 en dinsdag 27 wordt bekend of de film genomineerd is voor het Gouden Kalf.

Prelude a la mer. Thierry de MeyPrélude à la mer is een 20 minuten durende dansfilm van de Belgische regisseur Thierry de Mey. Hij heeft een choreografie gefilmd van Anne Teresa De Keersmaeker die gebaseerd is op de compositie Prélude à l'après-midi d'un faune van Claude Debussy. Gefilmd bij het uitgedroogde Aralmeer gaat de film over een androgyne faun die zich vasthoudt aan wat gedoemd is te verdwijnen.

De kortste dansfilm van deze drie is Een oefening in sterven. Deze film van Lotte van den Berg duurt 9 minuten en is gesitueerd in een parkeergarage. Daar is een meisje aan het sterven, terwijl een man haar aanschouwt. De film roept verschillende vragen op; wat en of zou je kunnen doen?