Douglas Wright Dance Company komt naar Nederland

Douglas Wright Dance Company komt naar NederlandEerder werd al bekend dat de voorstelling rapt van Douglas Wright Dance Company uit Nieuw-Zeeland naar Nederland zou komen. Er was toen nog niet veel bekend over de voorstelling, maar nu is meer informatie naar buiten gekomen.

Douglas Wright creëerde rapt op uitnodiging van het Auckland Arts Festival. De voorstelling werd een groot succes in eigen land en nu is het tijd om ook Europa te overtuigen. In Nederland is rapt op 11 en 12 april exclusief te zien in Den Haag, in het kader van Holland Dance Events. Het werk van Wright is in Nederland slechts één keer eerder te zien geweest, in 1991. Na twintig jaar keert hij eindelijk terug naar Nederland.

In rapt wordt dans uitgebeeld als de motor van ons bestaan. Volgens Wright hebben mensen zich altijd uitgedrukt door middel van beweging. De choreograaf verkent in rapt de scheiding tussen waken en slapen en leven en dood. De voorstelling, met muziek van de zeventiende-eeuwse barokcomponist Heinrich Franz Biber en componist David Lang, bevat prikkelende beelden en dansseries die uitblinken in rust en kracht.

Douglas Wright

Douglas Wright is in Nieuw-Zeeland het icoon van de moderne dans. Wright danste zelf bij gezelschappen als het Limbs Dance Company of New Zealand en de Paul Taylor Company in New York. Door gezondheidsproblemen kwam zijn danscarrière echter ten einde. In 1989 richtte Wright zijn eigen gezelschap op. Werk van Wright is ook opgevoerd door andere gezelschappen, waaronder het Australian Dance Theatre en het Royal New Zealand Ballet.

Naast de voorstelling wordt er door het gezelschap een workshop gegeven voor amateurs en dansers van intermediate niveau. Ook is er een uur voor aanvang van de voorstelling een inleiding en op donderdag 11 april is er na afloop van de voorstelling een nagesprek.

Het bestellen van kaarten en aanmelden voor de workshop kan via de website van Holland Dance. Klik hier voor meer informatie over Douglas Wright. 

Foto: John Savage