Documentaire Toer van Schayk in première bij Nederlands Film Festival

Documentaire Toer van Schayk bij Nederlands Film Festival‘Toer’ is een documentaire van Barbara Makkinga over het leven van danser, ontwerper, choreograaf en beeldhouwer Toer van Schayk. Op 29 september, tijdens de 32e editie van het Nederlands Film Festival, zal deze in première gaan in Utrecht. Dit in aanwezigheid van Van Schayk en het Nationale Ballet. ‘Toer’ is een intiem beeld van een man die met zijn werk zowel nationaal als internationaal naam maakte en, onder andere als huischoreograaf van het Nationale Ballet, wist te verrassen en vernieuwen met zijn eigenzinnige stijl en scherpe thema’s.

Toer Van Schayk

Makkinga brengt in haar documentaire een ode aan de veelzijdige kunstenaar die Van Schayk is. Ze laat de ontwikkeling zien van zijn professionele leven, maar ook van persoonlijke gebeurtenissen. Van zijn beroemde versie van de balletklassieker De Notenkraker en de Muizenkoning tot het ontvangen van een Life Time Achievement Award voor zijn gehele oeuvre van de Benois de la Danse 2011 (de Oscars van de danswereld). Ook wordt er stil gestaan bij de periode rond het verlies van zijn levenspartner en vakgenoot Rudi van Dantzig, die eerder dit jaar overleed. Ondanks dat Van Schayk op zijn 65e afscheid nam als huischoreograaf van het Nationale Ballet, is hij betrokken gebleven bij het gezelschap en heeft onder andere in 2009 voor de productie Giselle het decorontwerp gemaakt.

Nederlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 26 september t/m 5 oktober op verschillende locaties in Utrecht. Naast ‘Toer’ zijn er nog meer dansfilms te zien, zoals ‘de Balletmeesters’ over twee balletmeesters van het Nationale Ballet en ‘Hypnagogia’ over dansen in het moment tussen waken en slapen.

Voor meer informatie, bekijk hier de website