Bron: NPO Cultura - Nood aan dansen

Documentaire 'De nood aan dansen' te zien op NPO Cultura

Het digitale themakanaal NPO Cultura haakt in op Dancing on the Edge, een festival dat kunstenaars uit het Midden-Oosten naar Nederland haalt. Van 9 tot en met 13 november 2015 brengt NPO Cultura elke avond vanaf half negen documentaires over kunstenaars uit het Midden-Oosten. Op donderdagvond 10 november is de documentaire De nood aan dansen over choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui te zien.

Sidi Larbi Cherkaoui is een Vlaams Marokkaanse choreograaf voor wie dansen allerminst vanzelfsprekend was. In De nood aan dansen wordt hij op de voet gevolgd in zijn pogingen om al dansend twee culturen met elkaar te verbinden. Nadat Cherkaoui zijn dansopleiding voltooide bij P.A.R.T.S., de dansopleiding van Anne Teresa de Keersmaeker, werd hij al snel opgemerkt als veelbelovend choreograaf. Hij won talloze prijzen, waaronder twee Oliver Awards in Londen en de Kairos Prijs in Hamburg. Aan dat succes zit ook een keerzijde: zijn keuze voor dans betekende een definitieve breuk met zijn vader.

Nog meer dans op Dancing on the Edge

Voor meer dans uit het Midden-Oosten biedt Dancing on the Edge een uitgebreide programmering. Er zijn veel internationale dansvoorstellingen te zien. In We are not from outer space van Rita Vilhena, Mohamed Shafik en Thomas Proksch zoeken een Nederlander en een Egyptenaar naar wat hen verbindt. De dansvoorstelling Recall your Birthday van Mohammad Abassi, Ali Moini Moham en Ehsan Hemat gaat over de allereerste herinneringen. De voorstelling is eerder onder de strikte censuur in Teheran geproduceerd, en heeft nu in vrijheid een nieuwe vorm gekregen.

Meer inspiratie