Foto via Pexels

Docufilm over inclusief theater geselecteerd voor IFFR 2022

Inclusiviteit wordt steeds belangrijker, ook binnen de theater- en danswereld. De documentaire Altijd Alles Anders, een coproductie van Moois Cinematics en Theater Babel Rotterdam, is geselecteerd voor het IFFR 2022. Altijd Alles Anders is een portret van theatermaker Paul Röttger en zijn artistieke methode om met een volledig inclusieve cast theaterkunst te maken binnen Theater Babel Rotterdam. Zijn methode omvat een voortdurende en empathische zoektocht naar gelijkwaardige artistieke samenwerking tussen mensen met een grote variëteit in gender, culturele achtergrond, fysieke en mentale gesteldheid en professionaliteit.

Over de film

De film neemt je mee in de repetitieprocessen van de voorstellingen Van J. naar Jessica (2019) en Ik via de ander (2020). Onder regie van Paul Röttger ontwikkelt een ensemble van ruim 20 acteurs en dansers samen verhalen over mogen zijn wie je bent. Dat is nog altijd niet evident als je bijvoorbeeld “in het verkeerde lichaam bent geboren”. Filmmakers Christiaan van Schermbeek en Douwe Wilhelm van der Werf kruipen in dat maakproces. De camera loopt mee bijna als een lid van het ensemble en daarmee ook als een klankbord voor de regisseur. De observaties zijn close, kleurrijk en empathisch. Langzaam ontvouwen ze de (creatieve) kracht van menselijke interactie zonder hokjesgeest en (voor)oordeel.

Er doorheen ontmoeten we de regisseur en enkele acteurs. Stijn, Brecht en Sharoma vertellen hoe ze hun weg vinden in een artistieke loopbaan en ook hoe bijvoorbeeld hun autisme, homoseksualiteit en doofstomheid daarbij meespeelt. Wanneer Paul aan het woord komt, reflecteert hij op zijn werk en op de betekenis en verantwoordelijkheid van kunst om de samenleving inclusiever te maken. Het gaat over zijn drijfveren en tegenslagen om deze ongewone artistieke praktijk tot bloei te brengen. De sleutel is de continue inzet op een volledig gelijkwaardige artistieke samenwerking tussen mensen met een grote variëteit in gender, culturele achtergrond, fysieke en mentale gesteldheid en professionaliteit. Een praktijk die eigenlijk veel meer normaal zou moeten zijn.
De film duurt 71 minuten en is geheel ondertiteld (NL of E).
De Engelse titel is: Unusually Unusual.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Over Paul Röttger en Theater Babel Rotterdam

Paul Röttger is theatermaker, acteur, docent en directeur van Theater Babel Rotterdam. Wereldwijd is Theater Babel het eerste en enige theatergezelschap dat structureel inclusief werkt met acteurs met en zonder beperking. Christiaan van Schermbeek is documentaire filmmaker en artistiek leider van Moois Cinematics. In zijn veelzijdige oeuvre staan kunstenaars en hun artistieke werk centraal. Eerder maakte hij lange filmportretteen van o.a. de dirigenten Valery Gergiev en Yannick Nézet-Seguin.   

De film zal op 27 januari online in wereldpremière gaan en is “on demand” te zien t/m 6 februari.

 
 

Meer inspiratie