Sjoerd Derine

Dit zijn de winnaars van de dansprijzen 2024

Op vrijdag 4 oktober zijn tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de VSCD Dansprijzen, beter bekend als de Zwanen & Jonge Zwanen, uitgereikt. Deze prestigieuze prijzen worden jaarlijks toegekend aan gezelschappen, choreografen en dansers die in het afgelopen seizoen een uitzonderlijke artistieke kwaliteit geleverd hebben. De Innovatieprijs van de Nederlandse Dansdagen brengt buitengewoon makerstalent aan het licht. De Dansspeld van de Nederlandse Dansdagen wordt uitgereikt als teken van verdienste voor de danssector.

Zwanen

De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie werd toegekend aan Rhythm & Flow van ISH Dance Collective / artistiek leider en choreograaf Marco Gerris.

Uit het juryrapport: “De jury is steeds weer verrast door de manieren waarop de choreograaf bevraagt wat een dansvoorstelling moet of kan zijn.”

Danseres Kalin Morrow kreeg de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor haar rol in The Previous Owner van Dunja Jocić/BIRD Productions.

Uit het juryrapport: “Kalin raakt de jury diep met het puur menselijke, fysieke gevecht waarmee ze kenbaar maakt hoe ze wil vasthouden aan wie ze is.”

Jonge Zwanen

De Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie ging naar Op een onbewoond (6+) van MAN || CO. Dit collectief bestaat uit Vera Goetzee, Lisa Feij, Susan Hoogbergen en Roma Koolen.
Uit het juryrapport: “In deze aanstekelijke voorstelling draait het om het ongemak dat gepaard gaat met de omgang met anderen en het leren kennen van jezelf.”

Winter Wieringa ontving de Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansprestatie voor zijn rol in Hoop! (12+) van Wies Bloemen/Danstheater AYA.  

Uit het juryrapport: “Steeds weer laat Wieringa zich kennen als een intrigerende danser naar wie je wilt blijven kijken.”

Innovatieprijs

Dit jaar wordt voor de derde keer de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht uitgereikt. Deze stimuleringsprijs brengt buitengewoon makerstalent aan het licht. Anne Suurendonk is de winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2024. Suurendonk ontvangt 25.000 euro voor een nieuw te maken werk, wat tijdens de Nederlandse Dansdagen 2025 in première zal gaan. De Innovatieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht.

Uit het juryrapport: “Met haar geheel eigen bewegingstaal, die draait om de innerlijke beleving, brengt Anne Suurendonk een nieuwe kleur aan in het dansveld.”

Dansspeld

Wies Bloemen en Ed Wubbe worden dit weekend onderscheiden met de Dansspeld van de Nederlandse Dansdagen. De prijs is een teken van verdienste voor belangrijke bijdragen aan de danssector in Nederland en wordt toegekend door De Nederlandse Dansdagen.

Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)

VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het kapitaal van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een groeiend publiek. Daarom reikt de VSCD jaarlijks prijzen uit voor de indrukwekkendste podium prestaties in verschillende genres. De VSCD Dansprijzen worden mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

De Nederlandse Dansdagen

De 27e editie van de Nederlandse Dansdagen vindt plaats van 4 t/m 10 oktober. Onder het motto Dans met mij worden artiesten, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde ensembles tot opkomende choreografen, van theater tot film én een kinder- en jeugdprogramma.