De nominaties van dansprijzen 2020

Dit zijn de nominaties van dansprijzen 2020

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) reikt voor dit jaar geen dansprijzen uit vanwege de coronacrisis, maar de Dansjury maakt wél over het 2019/2020 seizoen haar nominaties bekend. Deze werden op 1 oktober bekend gemaakt tijdens de Avond van de Nederlandse Dans. 


Nominaties meest indrukwekkende dansproductie

 

8:Metamorphosis

De voorstelling 8: Metamorphosis van NB Projects is genomineerd voor meest indrukwekkende dansproductie. Het is een hallucinerende en compromisloze voorstelling waarin dans en opera een beeldrijke eenheid vormen. De ontkoombare veranderingen die de wereld te wachten staan door verschuivende machtsstructuren en een opdoemende klimaatcrisis worden aan de kaak gesteld in de twee indrukwekkende delen van 8:Metamorphosis.

Or Die Trying

De voorstelling Or Die Trying van Stichting Backbone is een voorstelling die de kijker vanuit een interdisciplinaire insteek vechtlust toont en laat ervaren. Choreograaf Alida Dors vertrekt daarvoor vanuit de positie van haar vader, die als Surinaamse immigrant naar Nederland kwam om een beter bestaan op te bouwen en een boksschool begon.

Memory Loss

Memory Loss is het laatste deel van een drieluik over geheugenverlies van Ann van den Broek. In dit indrukwekkend slotstuk neemt de choreograaf het publiek mee in de almaar versnellende neerwaartse spiraal die op de diagnose dementie volgt.

De signatuur van Ann Van den Broek wordt zichtbaar in Memory Loss in de voor haar werk kenmerkende componenten: livemuziek, videoprojecties, tekst en de herkenbare bewegingsesthetiek.

 

Nominaties meest indrukwekkende dansprestatie

 

Chloé Albaret in Aperture

Ook dit seizoen ontroerde Chloé Albaret alle toeschouwers in de voorstellingen van het Nederlands Dans Theater. Ze schakelt in Aperture op geweldige wijze ingehouden emoties en expressief verlangen.

Maria Ribas in Sweet like a chocolate

Als een strijder met pijl en boog bedreedt danseres Mia Robas dit universum. In de voorstelling Sweet like a chocolat van ICK Dans Amsterdam durft ze volledig beheersend de ruimte te betreden door een in het zwart gehulde figuur. Voor deze sterke rol werd ze genomineerd door de dansjury. Naast dat ze danst, zingt en acteert ze ook.

Christian Yav en Sedrig Verwoert in They/Them

Deze nominatie ligt besloten in het samenspel van twee bijzondere dansers. In hun duet over onderhuids racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie leveren ze een belangrijke bijdrage aan de discussie over ongelijkheid. Ook zonder te weten waar het in They/Them over gaat, word je als kijker hun wereld ingetrokken en weet je precies wat de performers doormaken.