Dit zijn de genomineerden van de Piket Kunstprijs 2019
Elk jaar worden er in Den Haag drie prijzen uitgereikt aan talentvolle, jonge kunstenaars. In de categorieën Dans, Toneel en Schilderkunst zijn er prijzen te behalen. "De genomineerden zijn allemaal bijzonder. Met name hun verfrissende blik en de manier waarop zij zich onderscheiden in hun discipline is uniek", zegt juryvoorzitter Marjolein de Jong. "Het wordt straks lastig om van deze top 9 een top 3 te maken." Dans Magazine kiest alvast haar favorieten uit, namelijk: de dansers!
De Piket Kunstprijs in Den Haag
De winnaar van de prijs ontvangt 8.000 euro, een speciaal ontworpen kunstwerk en loopbaanadvies van de vakjury. De genomineerden zijn niet ouder dan dertig jaar en hebben een binding met Den Haag. Eerder wonnen Kinda Gozo, Astrid Boons, Kaatje Kooij, Sarah Murphy en Joshua Junker in de categorie Dans. Op maandag 25 november worden de winnaars van dit jaar bekendgemaakt.
De prijs is vernoemd naar Frederik Hendrik Piket, die een groot liefhebber was van kunst en cultuur. Na zijn overlijden is er een gelijknamige stichting opgericht die elk jaar een positieve bijdrage wil leveren aan de kunst en cultuur in Den Haag. Dat doet de stichting in de vorm van een prijs.
De genomineerden
In de categorie Dans zijn drie talentvolle dansers en choreografen genomineerd.
Antonin Rioche
De Franse Antonin studeerde in Zwitserland en Frankrijk. Het was zijn grote droom om choreograaf te worden, en dat is hem gelukt. De beroemde choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui nodigde hem uit om in zijn studio te werken. Antonin greep die kans en choreografeerde de dans voor de korte film Oh Boy!. Nu wil hij graag reizen met een internationaal gezelschap.
Sara de Greef
Sara studeerde aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam voordat ze naar het Haagse Nederlands Dans Theater kwam. Ze danste tijdens haar stage aan NDT2 in drie voorstellingen. Haar droom is om een steentje bij te dragen aan de evolutie van dans.
Aya Misaki
De Japanse Aya danst al een paar jaar mee met het NDT2. Op zijn vierde begon ze met balletles. Aya vindt het belangrijk om haar identiteit te delen via dans en zo een connectie te maken met andere mensen.