Dit is de indrukwekkende volksdans van Nieuw-Zeeland: de Haka

Dit is de indrukwekkende volksdans van Nieuw-Zeeland: de Haka

Als je naar Nieuw-Zeeland reist zul je ongetwijfeld in aanraking komen met de lokale cultuur. Als dansliefhebber wil je je natuurlijk verdiepen in de indrukwekkende volksdans van de Maori’s genaamd de Haka.


Haka-dans in rugby

Misschien komt de dans je bekend voor: ook in de moderne tijd duiken er wel eens video’s op van mensen die de Haka dansen. Een bekend voorbeeld is het rugbyteam van Nieuw-Zeeland. Na het klinken van het volkslied, imponeren ze de tegenstanders met een Haka-dans. De dans heeft dan ook een indrukwekkend karakter. De dansers schreeuwen kreten, klappen hard met hun handen op de bovenbenen en steken tongen uit. Ook worden de ogen zo wijd mogelijk opengesperd om het oogwit te laten zien. 

Zo danst het rugbyteam de Haka:

Oorsprong van Haka-dans

Voordat Nieuw-Zeeland werd ontdekt door Europeanen werd het land bewoond door de Maori. Doordat het volk geen schrift kende werden verhalen door middel van kunst verteld. Ze gebruikten dans, zang, tatoeages op hun lichaam en architectuur. De traditionele dans heet de Haka, maar Nieuw-Zeeland kent ook de Samoa en Fiji. 

De Maori gebruikte Haka als een dansritueel, waarmee de bewegingen werden gebruikt om de kracht van de goden naar beneden te trekken. Met deze kracht wilde het volk indruk maken op de vijand, bijvoorbeeld een andere stam. Nu wordt de dans nog opgevoerd voor speciale gelegenheden of voor toeristen. 

Ka Mate

De dans die het Nieuw-Zeelandse rugbyteam uitvoert is de Ka Mate, de bekendste Haka. Deze dans kent een oorsprong uit 1820, toen een Maori leider op de vlucht was voor een andere stam. Hij riep tijdens de vlucht ‘Ka Mate, Ka Mate’, wat ‘ik sterf, ik sterf’ betekent. De leider kwam gelukkig veilig bij een andere stam terecht waar hij zich kon schuilhouden. De woorden veranderden toen in ‘Ka Ora, Ka Ora’, ofwel ‘ik leef, ik leef’. 

Wil je de Haka-dans in het echt zien? Daarvoor is een vakantie naar Nieuw-Zeeland een goed idee! Op dit moment is het reisadvies nog oranje, waardoor het alleen open is voor noodzakelijke reizen. Maar wie weet verandert dit binnenkort! Dan heb je alleen een visum nodig en moet je je inlezen in de visum voorwaarden Nieuw Zeeland