Digitale dance-off gemaakt door Zuid-Amerikaanse dansers

Digitale dance-off uit Argentinië georganiseerd om mensen bewust te maken van de pandemie

Nu de theaters in het buitenlandgesloten zijn, hebben drie Zuid-Amerikaanse dansers een digitale dance-off gemaakt. Instagram is nu het nieuwe podium waar concurrerende dansers van Argentinië en Brazilië tot Israël en Italië hun bewegingen posten.


De wedstrijd is voor iedereen toegankelijk. Het heeft al honderden sollicitanten aangetrokken. Van professionals tot jongeren die vanuit hun kamers dansen. Een groep van deskundige juryleden beoordelen elke dans en kijkers kunnen ook stemmen door middel van ‘likes’.

“We werden getroffen door de wens van de deelnemers om gezien te worden, om zichzelf en hun dans uit te drukken, om te laten zien wat er dit moment met hen gebeurt,” zegt de Argentijnse Facundo Luqui in een interview met BBC News. Samen met twee andere dansers heeft ze de @stayathomedancecompetition georganiseerd.

De wedstrijd, die gisteren is geëindigd, daagde dansers uit om mensen bewust te maken van de pandemie. In één video zie je een moeder in een doktersjas en een mondkapje die haar dochter beschermt tijdens het dansen.

De uitvoerende kunst is wereldwijd hard getroffen door het coronavirus. Theaters zijn hierdoor gesloten en dansgroepen zijn niet in staat om van dichtbij op te treden of te repeteren. Gelukkig kan er in Nederland alweer en stuk meer. De dansers hoeven zelfs geen 1,5 meter afstand te houden tijdens de repetitie of een optreden.

“Ik denk dat dans nu een grote crisis doormaakt”, zegt de 24-jarige Manuela Lavalle tegen BBC News. Ze is een van de andere organisatoren en danst in een dansgezelschap van de Verenigde Staten. Maar op het moment doorstaat ze de quarantaine in haar geboorteland Buenos Aires.

“Het is ingewikkeld, omdat veel bedrijven niet het geld hebben om rond te komen. Ik geloof dat de danswereld veel gaat veranderen en we nog steeds niet weten hoe. Maar het is een kwestie van afwachten en ondertussen doorgaan met creëren."