Michaela DePrince door Altin Kaftira

DePrince maakt debuut in Notenkraker en Muizenkoning

De solisten van het sprookjesballet Notenkraker en Muizenkoning van het Nationale Ballet voor kerst 2015 zijn bekend. Met dit jaar een  opvallende debutante. Michaela DePrince danst met de rol van Clara haar eerste grote hoofdrol in een avondvullend ballet.

DePrince is nog geen solist maar een coryphee bij Het Nationale Ballet. Toch mag zij in december twee keer de rol van Clara vertolken. Ook Braziliaanse danser Daniel Camargo, momenteel eerste solist bij het Stuttgarter Ballett, maakt zijn debuut als gastsolist bij Het Nationale Ballet. Hij zal de rol van de prins op zich nemen. Camargo is niet de enige gastsolist die de rol van prins danst. Ook vaste gastsolist Matthew Golding, nu eerste solist bij The Royal Ballet, danst een aantal keer de rol van prins.

Wie danst wie?

De première op 11 december 2015 wordt gedanst door eerste solisten Maia Makhateli & Artur Shesterikov. Zij dansten deze rollen al eerder in de uitvoering van 2011. Andere solisten die ook hoofdrollen voor hun rekening nemen zijn Igone de Jongh, Anna Tsygankova, Jozef Varga, Casey Herd en Remi Wörtmeyer. Naast DaPrince en Camargo zijn er vier andere dansers die hun debuut maken tijdens deze dansvoorstellingsreeks. Eerste soliste Anna Ol en tweede solisten Sasha Mukhamedov, Qian Liu en Young Gyu Choi dansen de rollen van Clara en prins.

Het succesvolste ballet

Achttien voorstellingen van Notenkraker en Muizenkoning zijn van vrijdag 11 december 2015 tot 1 januari 2016 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Dit is het meest succesvolle ballet uit de geschiedenis van het balletgezelschap. Sinds de première in 1996 heeft het ballet al meer dan 270.000 bezoekers gehad.

Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar de website van Nationale Opera & Ballet.