Denken dansers anders?
Je hebt je tijdens een voorstelling vast wel eens afgevraagd hoe de dansers die ingewikkelde choreografieën zo behendig kunnen opvoeren. De snelheid waarmee professionele dansers om kunnen schakelen tussen lastige bewegingen is ongelooflijk. De afgelopen drie jaar heeft de University of Maryland in samenwerking met de University of Houston onderzocht of de hersenen van dansers anders in elkaar zitten. De resultaten bewijzen dat dit inderdaad het geval is.
Uit onderzoek blijkt dat dansers meerdere gedeeltes van hun hersenen tegelijk gebruiken terwijl ze dansen. Eén deel heeft controle over beweging zonder expressieve intentie, een ander deel denkt na over bewegingskwaliteiten. Deze delen werken samen om bewegingen te maken en tegelijkertijd beslissingen te nemen op een hoger niveau.
Ruimte voor expressie en creativiteit
Dankzij de cerebrale synchronisatie kunnen dansers stappen goed onthouden en hun patroon herkennen. Deze patronen worden in lagere gedeeltes van de hersenen opgeslagen, zodat er in de frontale kwab ruimte is voor expressie en creativiteit. Dit helpt onder andere wanneer er iets misgaat tijdens de voorstelling en er geïmproviseerd moet worden.
Geboren dansers
Worden dansers geboren met deze hersenpatronen en de vaardigheid om meerdere dingen tegelijk te doen? Volgens de onderzoekers is dit moeilijk te bepalen. Sommige dansers zitten nou eenmaal zo in elkaar, anderen kunnen deze vaardigheden ontwikkelen.
Gevolgen voor dansles
Deze onderzoeken hebben grote implicaties voor danseducatie. Tijdens danslessen wordt er voornamelijk aandacht besteed aan techniek, maar dit stimuleert slechts één gedeelte van de hersenen. Het zou bevorderlijk zijn om in de toekomst meer aandacht aan creatieve verbeelding te besteden. Uiteindelijk hangt de kwaliteit van de dans natuurlijk nog steeds af van het talent van de danser.
Bron: Dance Magazine, Are Dancers’ Brains Wired Differently?