De verhalen van Duizend en een nacht in The Nights

Muziektheater Amsterdam. Foto door Mandyromme via WikimediaOp 27 en 28 juni 2013 is de dansvoorstelling The Nights van Angelin Preljocaj te zien in Het Muziektheater Amsterdam. Met The Nights beeldt  dansgezelschap Ballett Preljocaj de verhalen van Duizend en een nacht uit. Dit is de nieuwste productie van de Frans-Albanese choreograaf Angelin Preljocaj.

Sheherazade

De voorstelling The Nights is geïnspireerd op de verhalen uit de reeks van Duizend en een nacht. Preljocaj laat de sensatie en mystiek uit de verhalen duidelijk terugkomen. Ook geeft Preljocaj extra aandacht aan Sheherazade en de belangrijke maatschappelijke positie die zij inneemt in de verhalen. Sheherazade is de vertelster van de verhalen die haar uiteindelijk in leven houden.

Preljocaj

Preljocaj wordt ook wel ‘de nieuwe Diaghilev’ genoemd door zijn kunstzinnige voorstellingen. Sergei Diaghilev (1872 – 1929) is bekend vanwege verscheidene balletvoorstellingen en is de oprichter van Ballets Russes in 1909. Preljocaj maakt choreografieën voor verschillende gezelschappen, zoals Ballet de l’Opéra National de Lyon, het Ballet de l’Opéra National de Paris en het Staatsballet Berlin. Hij is voornamelijk bekend van zijn choreografie voor Le Sacre du Printemps en Romeo en Julia.

De voorstelling

De dansvoorstelling The Nights is op donderdag 27 en vrijdag 28 juni in Het Muziektheater Amsterdam. De voorstelling begint om 20.15 uur. Drie kwartier voor aanvang wordt er voor de vroege bezoekers een gratis inleiding gegeven.

Meer informatie over de voorstelling en de prijzen is de vinden op de website.