Morning Ballerina

De reden waarom jij niet aan je ochtendtraining toe komt

Als je een nachtdier bent, herken je vast wel de momenten dat je jezelf voorneemt om ’s ochtends vroeg op te staan en voor school nog even snel te trainen. Maar als de wekker dan werkelijk afgaat voel je jezelf te vermoeid om maar aan buikspieren te denken. Terwijl je ’s avonds, urenlang dansles kan volgen, zonder echt moe te worden.

Iedereen die voorgaand scenario herkent, hoort vast ook regelmatig van ouders of vrienden dat ze eerder naar hun bed moeten gaan. En dat vermoeidheid in de ochtend ontstaat door slaapgebrek. Goed advies, maar uit recent Amerikaans onderzoek blijkt juist dat meer slaap niet altijd de oplossing is. De hersenen van nachtmensen zijn namelijk net wat anders dan die van vroege vogels.

Vroege dansers zijn fitter

Tijdens het onderzoek zijn duizenden leerlingen in Viriginia, Verenigde Staten, onderzocht. De leerlingen werden allemaal om 07:20 verwacht op school. Vervolgens werd er gekeken naar hoeveel de jongeren dagdroomden, hoe goed ze zich konden concentreren en hun alertheid.  Op de onderzoeksdag bleek dat leerlingen die meer een nachtdier zijn, zich slechter kunnen concentreren. Zelfs al hebben ze even veel slaap gehad als een medeleerling die in de ochtend fitter is.

Helaas voor de nachtdieren is de maatschappij vooral ingesteld op de ochtendmensen. Daarom blijft het advies: probeer elke nacht voldoende slaap te halen, om overdag toch zo productief mogelijk te zijn.

Meer tips voor een goede nachtrust vind je in het artikel van Pointmagazine.