De Dansers wederom één van meest bereisde dansgezelschappen

In 2014 was het jonge, Utrechtse dansgezelschap De Dansers met zesenveertig buitenlandse optredens één van de meest bereisde dansgezelschappen van Nederland. Zo blijkt uit de analyse van het centrum voor internationale samenwerking in de kunsten, Dutch Culture. Dit was tevens het eerste jaar dat De Dansers onder leiding stond van Josephine van Rheenen en Guy Corneille.

De Dansers was overal te zien

Onder leiding van de artistiek directeuren Josephine van Rheenen en Guy Corneille was het dansgezelschap De Dansers in 2014 onder andere te zien in Duitsland, Oostenrijk, Taiwan, Noorwegen en België, waardoor het op nummer één stond van de meest bereisde Nederlandse dansgezelschappen. Dit jaar werd zij ingehaald door het gezelschap De Stilte. Volgend jaar zullen zij, vooral in het buitenland, een nieuwe internationale coproductie uitvoeren.

Tijdens de tour van dit jaar heeft De Dansers voor het eerst Roses in Nederland uitgevoerd, dat een coproductie is met het Duitse Theater Strahl en het Oostenrijkse Szene Bunte Wähne en gechoreografeerd door de oprichter van De Dansers, Wies Merkx. Zij stonden met deze productie op het SPRING festival, Lowlands Festival en op de opening van de Nederlandse Dansdagen.

Roses van De Dansers

Het stuk Roses is gebaseerd op Die Weisse Rose, een verhaal dat eerder al beschreven is in een gelijknamig boek van Inge Scholl. Het verhaal gaat over een groep jongeren die publiekelijk hun idealen uitsprak in de tijd van Hitler. Zij riepen het Duitse volk op om zich tegen het Hitlerregime te verzetten door middel van het verspreiden van vijf pamfletten. Hiervoor zijn deze jongeren geëxecuteerd. Door middel van het dansstuk Roses, dat De Dansers uitvoert, vertelt Wies Merkx dit verhaal aan het publiek.

Voor de mensen die het stuk graag zouden willen zien: De Dansers zal Roses deze zomer uitvoeren op de Parade in Utrecht en Amsterdam.