De 23e editie van Julidans

Nieuwe voorstellingen Julidans in verkoopVan 2 tot en met 13 juli vindt in Amsterdam de 23e editie van Julidans plaats. Julidans is een festival voor hedendaagse dans en presenteert zowel gerenommeerde namen als nieuwe talenten. Zo zijn er voorstellingen van choreografe Gunilla Heilborn, choreograaf Olivier Dubois en bijvoorbeeld van ICKamsterdam. 

Gunilla Heilborn / GöteborgsOperans Danskompani

De openingsvoorstelling van Julidans is Alaska van choreografe en filmmaakster Gunilla Heilborn. Zij maakte het stuk met elf dansers van het GöteborgsOperans Danskompani (voorheen The Göteborg Ballet). Heilborn wordt gezien als één van de interessantste performance- en filmkunstenaars uit Zweden. Ze combineert tekst, beweging, film en performance in haar werk en herkenbare menselijke worstelingen zijn veelal het onderwerp. Deze voorstelling gaat over het verlangen om ergens ver weg opnieuw te beginnen, een verlangen dat iedereen wel eens heeft.

Tragédie van Olivier Dubois

In Tragédie gaat de Franse choreograaf Olivier Dubois verder met zijn onderzoek naar menselijkheid, dat hij vorig jaar startte met het stuk Révolution. Dubois, die zelf danste bij Jan Fabre en Sasha Waltz, gaat confrontaties niet uit de weg. Hij gaat in zijn voorstellingen vaak in op beladen thema’s, zoals genderkwesties, seksualiteit en geweld. In Tragédie staan negen mannen en negen vrouwen naakt op het podium om te zien wat er gebeurt als zij elkaar ‘opnieuw’ ontmoeten.

Gisèle Vienne en Mathilde Monnier / Ballet de Lorraine

Gisèle Vienne en Mathilde Monnier zijn allebei aan de slag gegaan met dansers van het Ballet de Lorraine uit Frankrijk. Op Julidans worden de twee choreografieën voor het eerst in Nederland getoond. Van Gisèle Vienne (en choreograaf-kunstenaar Etienne Bideau-Rey) zien we Showroomdummies #3, een tweede remake van haar werk Showroomdummies uit 2001. Het gaat over een man die verliefd wordt op een beeld van Venus en op een gegeven moment haar levende evenbeeld ontmoet. Hij aanbidt de vrouw, maar wie is zij eigenlijk echt?

Mathilde Monnier brengt de choreografie Objects re-trouvés. Ze vroeg hiervoor de dansers hun persoonlijke dansherinneringen te delen met het publiek. Monnier staat bekend als één van de opvallendste vernieuwers binnen de hedendaagse dans.

Naast de bovenstaande voorstellingen zijn er op Julidans ook werken te zien van bijvoorbeeld ICKamsterdam (Emio Greco en Pieter C. Scholten), Jérôme Bel en de Akram Khan Company.

Julidans heeft een speciale stapelkorting: hoe meer voorstellingen je ziet, hoe meer korting je krijgt. Ook heeft Julidans speciale tarieven voor jongeren tot en met 27 jaar. Kijk voor het gehele programma en het bestellen van kaarten op www.julidans.nl.

Beeld van Jérome Bel door: Jotivio, verkregen via Wiki Commons.