Danza Contemporánea de Cuba deze week op tournee in Nederland

Demon Crazy van Danza Contemporánea de CubaDanza Contemporánea de Cuba is eindelijk terug in Nederland. Cuba's meest vooraanstaande moderne dansgezelschap stond gisteravond in het Lucent Danstheater in Den Haag. Vanavond is het dansgezelschap te zien in Theater Heerlen en morgen in de Parade in Den Bosch. Vrijdagavond is de laatste voorstelling in De Oosterpoort in Groningen.

Ode aan de Caribische cultuur

In drie werken worden de Cubaanse en Caribische cultuur in het zonnetje gezet, met respect voor het verleden en een frisse blik naar de toekomst. In Mambo 3XX1 van choreograaf George Céspedes brengen twintig dansers, opgezweept door de mambo, een wervelende ode aan Cuba. Meer ingetogen is Demo-n/Crazy van Rafael Bonachela, waarin de dansers bewegen op de klanken van onder meer Brels 'Ne me quitte pas'.

Het derde werk is van Itzik Galili, jarenlang artistiek leider van het Groningse Galili Dance. Voor Danza Contemporánea de Cuba maakte Galili Sombrisa, waarin hij het voltallige gezelschap het podium opstuurt. Op fascinerende en vermakelijke wijze speelt Galili met de machocultuur van de Cariben en worden mannen en vrouwen met bokshandschoenen tegenover elkaar geplaatst. De dans en de belichting worden versterkt door hypnotiserende drummuziek van Steve Reich.

Danza Contemporánea de Cuba

Danza Contemporánea de Cuba is het hedendaagse dansgezelschap uit Havana, opgericht in 1959. Ze combineren modern Amerikaans theater, Afro-Caribische dansstijlen en klassiek Europees ballet.

Meer inspiratie