Agenda Notenkraker en de Muizenkoning – Het Nationale Ballet bewerken | Dans Magazine

Dansvoorstellingen rond kerst 2015

Voor jong en oud brengen verschillende dansgezelschappen in de decembermaand traditiegetrouw speciale dansvoorstellingen die de kerstsfeer belichamen. Kerst is hét moment van samenzijn, dus reden genoeg om met de hele familie naar het ballet te gaan. De keuzestress verdwijnt als sneeuw voor de zon met dit overzicht van dansvoorstellingen rondom kerst 2015.

Notenkraker en de Muizenkoning van het Nationale Ballet

Deze balletvoorstelling staat bekend als hét kerstballet, wat niet op het repetoire van het Nationale Ballet of ander groot balletgezelschap kan ontbrekenDankzij Toer van Schaik heeft Nederland een nostalgische interpretatie, die eens in de twee jaar in december wordt gedanst. In dit verhaal krijgt Clara namelijk een notenkraker van Sinterklaas! Deze beroemde versie van het sprookjesballet is door ruim 265.000 mensen gezien. Ga voor meer informatie naar de website van het Nationale Ballet.

© Introdans

Kerstgala van Introdans

Dansgezelschap Introdans viert  traditiegetrouw elke kerst in met een speciaal Kerstgala in Stadstheater Arnhem en Theater Orpheus in Apeldoorn. Beide ensembles van Introdans delen het podium van 26 tot en met 29 december2015. Het programma bestaat dit jaar uit Kinderspelen van Jiří Kylián, Kleines Requiem van Nils Christe, Swingle Sisters van Alexander Ekman en Lux van Laurent Drousie. Hiermee zijn er duidelijk twee kanten van kerst te zien. De eerste twee stukken vol sfeer en ingetogenheid, de laatste twee vol vrolijkheid en feestgedruis. Ga voor voor informatie naar de website van Introdans.

Foto Studio Oostrum - Dancing in a Winter Wonderland, De Dutch Don't Dance Divisio

Dancing in a Winter Wonderland van De Dutch Don’t Dance Division 

De kerstproducties van De Dutch Don’t Dance Division zijn al jaren een begrip in Den Haag en omstreken. Net als elk jaar dansen amateurs mee met de professionele gezelschapsdansers. In Dancing in a Winter Wonderland smelten winterse vertellingen en kersttradities samen tot een dansvoorstelling. Artistiek leiders Thom Stuart en Rinus Sprong presenteren met meer dan honderdtwintig dansers een voorstelling met verschillende stijlen van klassiek ballet tot Can Can. Ga voor meer informatie naar de website van De Dutch Don’t Dance Division.

© Zuiderstrandtheater

De Notenkraker van het Oekraïens Staats Opera en Ballet Theater

Naast de Notenkraker van het Nationale Ballet is er ook De Notenkraker van het Oekraïense Staats Opera en Ballet Theater. In deze versie krijgt Clara de notenkraker voor kerst. Bij het theater zijn ongeveer 700 mensen werkzaam bestande uit artiesten, decorbouwers, kostuumontwerpers, kleermakers, (ballet)schoenmakers. Alles wordt bij het gezelschap zelf gedaan waardoor de producties van A tot Z naar hun visie worden vorm gegeven. Ga voor meer informatie naar de website.

© Notenkraker on Ice

Notenkraker on Ice van Imperial Ice Stars

Een driedubbele pirouette op ijs kan de notenkraker ook doen ontwaken Dat is te zien in deze speciale uitvoering van het bekende kerstballet. De bewerking van het sprookjesballet uit 1892 is voor het eerst op ijs te bewonderen. Maar liefst 30 kunstschaatskampioenen van de Imperial Ice Stars beelden dit prachtige verhaal uit op de muziek van Tsjaikovski. De voorgaande jaren traden zij op met Swan Lake on Ice. Ga voor meer informatie naar de website.