Notenkraker © Angela Sterling

Dansvoorstellingen rond de kerst 2016

Voor jong en oud brengen verschillende dansgezelschappen in de decembermaand traditiegetrouw speciale dansvoorstellingen die de kerstsfeer belichamen. Kerst is hét moment van samenzijn, dus reden genoeg om met de hele familie naar het ballet te gaan. De keuzestress verdwijnt als sneeuw voor de zon met dit overzicht van dansvoorstellingen rondom kerst 2016.

Introdans © Hans Gerritsen

Kerstgala van Introdans

Ook dit jaar viert dansgezelschap Introdans traditiegetrouw de kerst een Kerstgala. Van 26 tot en met 29 december 2016 staan alle dansers van Introdans op het podium in Stadstheater Arnhem en Theater Orpheus in Apeldoorn. Tijdens het Kerstgala worden er vijf verschillende dansstukken opgevoerd. Malasangre van choreograaf Cayetano Soto, Missa Brevis van José Limón, Première Danse van Fransman Aymeric Aude en In Memoriam van Sidi Larbi Cherkaoui. Deze was al tijdens de voorstelling TUTTI te zien, maar wordt wegens succes nog eens getoond tijdens het Kerstgala. Als laatste wordt ook het Kerstgala-ballet Gilles van Introdans-directeur Ton Wiggers getoond. Ga voor meer informatie naar de website van Introdans.

De Notenkraker On Ice

De Notenkraker on Ice van Imperial Ice Stars

Een driedubbele pirouette op ijs kan de notenkraker ook doen ontwaken. Dat is te zien in deze speciale uitvoering van het bekende kerstballet. De bewerking van het sprookjesballet uit 1892 is voor het eerst op ijs te bewonderen. Maar liefst dertig kunstschaatskampioenen van de Imperial Ice Stars beelden dit prachtige verhaal uit op de muziek van Russisch componist Peter Tsjaikovski. Na succes van vorig jaar reist De Notenkraker on Ice door Nederland. De kunstschaatsvoorstellingen zijn van 23 december tot en met 8 januari 2017 te zien. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Rhythmn of Dance Christmas Edition

Rythmn of Dance Christmas Edition

Het internationale dansgezelschap Rythmn of Dance treedt voor de kerstdagen eenmalig op in De Basiliek in Veenendaal. De meest bereisde Ierse show ter wereld geeft een kersttintje aan zijn voorstelling. Met de bekende riverdance en livemuziek, maar daarnaast ook vernieuwende en traditionele Ierse dans. Rythmn of Dance Christmas Edition is 9 december 2016 te zien. Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Coppelia met dansers Igone de Jongh & Edo Wijnen. © Petrovsky & Ramone

Coppelia van het Nationale Ballet

Een echt feelgood ballet voor tijdens de feestdagen. Geen oud en traditioneel verhaal, maar juist geheel eigentijds. Zwaantje en Frans zijn twee verloofden en gaan binnenkort trouwen. Bij hen in de stad opent een nieuwe schoonheidskliniek van dr. Coppelius. Hij toont trots zijn dochter Coppelia aan de stadsbewoners. En Frans voelt zich vreemd aangetrokken tot Coppelia. Alsof iets hem hypnotiseert. Als hij door dokter Coppelius wordt uitgenodigd om kennis te maken met zijn dochter, blijkt alles anders te zijn dan verwacht. Coppelia is van 10 december 2016 tot en met 1 januari 2017 te zien bij Het Nationale Ballet in Amsterdam. Zie de website van het Nationale Ballet voor meer informatie.

Alice in WinterWonderland © De Dutch Don't Dance Division

Alice in WinterWonderland van De Dutch Don’t Dance Division

De kerstproducties van De Dutch Don’t Dance Division zijn al jaren een begrip in Den Haag en omstreken. Net als elk jaar dansen amateurs mee met de professionele gezelschapsdansers. De nieuwe dansvoorstelling Alice in WinterWonderland is het bekende sprookje in de wereld van de graficus M.C. Escher, bekend door zijn tekeningen van eeuwig doorlopende ruimtes. De muziek van wederom Tchaikovsky wordt gespeeld door het Residentie Orkest, onder leiding van dirigent Carl Davis. Alice in WinterWonderland speelt van 25 tot en met 28 december 2016 in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Ga voor meer informatie naar de site van De Dutch Don’t Dance Division.

Notenkraker © Angela Sterling

De Notenkraker van Charkov Staats Ballet & Opera Theater

De Notenkraker is een traditioneel kerstballet. Clara krijgt een notenkrakerpop voor kerst en in haar droom komt de pop tot leven. De notenkraker verandert in een prins. De prins moet het gevecht aan met de grote vijand, de muizenkoning. De Notenkraker wordt uitgevoerd door het Charkov Staats Opera en Ballet Theater. Het gezelschap, afkomstig uit Charkov, maakt onderdeel uit van een van de oudste theaters uit de voormalige Sovjetunie en de Oekraïne. Al sinds 1874 worden hier producties gemaakt en getoond in de bekende traditie van Oost-Europa. De Notenkraker reist van 13 december tot en met 3 januari door heel Nederland. Kijk voor meer informatie en tickets op deze website.