Foto: Joerg Metzner - Roses

Dansvoorstelling ‘Roses’ wint Duitse theaterprijs

Dwars tegen het kwaad in strijden, wetend dat je niet gaat winnen. Daar gaat Roses van De Dansers over. De dansvoorstelling van choreografe Wies Merkx won al meerdere dansprijzen, maar kan daar nu nog een vermelding aan toe voegen. Op het Lichtblicke Festival in Nürnberg won Roses de prijs voor de beste voorstelling.

Roses is losjes gebaseerd op het verhaal van Die Weisse Rose, een boek van Inge Scholl over de gelijknamige Duitse verzetsgroep. Deze groep van vijf studenten riep op tot geweldloos verzet tegen het naziregime. Choreografe Wies Merkx vertaalde het verhaal naar een choreografie: “We hebben ons verdiept in dit symbool van verzet uit de Duitse geschiedenis, maar de anekdote hebben we direct naast ons neergelegd. Het gaf ons ingewikkelde, niet-dansbare ideeën. Wat overbleef was een gesublimeerd beeld van een groep jonge mensen die uit onderlinge ‘verklonkenheid’ een bijna bovenmenselijke kracht put.”

Meest indrukwekkende jeugdtheatervoorstelling

Dat deze werkwijze aansloeg, blijkt wel uit het juryrapport van het Lichtblicke Festival. “Door de voortdurende afwisseling van zeer snelle en vrij langzame choreografieën, over het volledige toneel, kon je als toeschouwer niet voorzien wat er nu weer ging gebeuren en werd je zo steeds weer positief verrast”, aldus de publieksjury.

In 2013 won Roses ook al de Berlijnse IKARUS Award voor meest indrukwekkende jeugdtheatervoorstelling. De coproductie met het Duitse gezelschap Theater Strahl en het Oostenrijkse theaterfestival Szene Bunte Wähne speelde meer dan zestig keer in het buitenland. Op 24 februari is Roses te zien in de Toneelschuur in Haarlem.

Meer inspiratie