Dansverrassingen met Found Choreography

Found Choreography is het nieuwe project van filmmaker Peter Delpeut en film- en dansfestival Cinedans, waarin losstaande video’s gemanipuleerd worden tot een compleet nieuwe film. Delpeut roept iedereen op zijn eigen video in te zenden. Deze komt dan op de website van Found Choreography te staan.

Dans is volgens Delpeut een beweging die losraakt van zijn originele functie en vervolgens ritmisch of sierlijk wordt. Dans kan plotseling ontstaan, zo stelt hij. Het kan te vinden zijn in de adembenemende sprong van een kat, in de bewegende handen van een conducteur, in mensen die door de wind vooruit worden geduwd over een ijzige straat en hierdoor vooruit glijden.

Als je bovengenoemde situaties opneemt, manipuleert en samenvoegt tot één video kan het Found Choreography genoemd worden: het geknutselde beeldmateriaal creëert nieuwe ritmes en bewegingen. Vervolgens kan je het naar eigen voorkeur aanpassen, door muziek onder het filmpje te zetten, de beelden te versnellen of juist te vertragen. Het is als het ware een geheel nieuwe choreografie, uitgevoerd door de bij elkaar gezette beelden.

Found Choreography

Tijdens het Cinedans Festival 2014 vertelt Delpeut in een speciaal programma meer over Found Choreography, De filmmaker ziet graag waar creatief Nederland toe in staat is. Denk je dat je een filmpje kan maken dat bij dit nieuwe project past? Experimenteer er op los en stuur je inzending naar foundchoreography@cinedans.nl.

Informatie

Neem voor meer informatie een kijkje op de site van festival Cinedans. Voor inspiratie of voorbeelden van Found Choreography-filmpjes kan je terecht bij de blog van Found Choreography.