Dansshows Cantatas en Escorial in Theater Chassè

Theater Chassè in Breda vertoont in februari 2014 twee buitenlandse zang- en dansshows. Op zaterdag 15 februari is dat Cantatas van Raimund Hoghe en op zondag 26 februari is het de beurt aan Escorial door Muziektheater Transparant en Collegium Vocale Gent.

Beide voorstellingen brengen iets verschillends op de planken: Cantatas richt zich bijvoorbeeld op de connectie tussen muziek en dans, terwijl Escorial nieuwe met oude elementen mengt.

De Cantatas van Raimund Hoghe

Raimund Hoghe begon als dramaturg, maar begon erna zelf choreografieën te maken en vervolgens ook zelf te dansen in zijn eigen werk. Muziek neemt een centrale rol in zijn stukken, een die meer betekent dan de ondersteuning van dans alleen. Dit is ook het geval in Cantatas. Hier is vooral de cantates van Bach een belangrijk element.

Escorial door Muziektheater Transparant en Collegium Vocale Gent

Geïntrigeerd door de Belgische schrijver Michel de Ghelderode en zijn toneelstuk Escorial, bewerkte Josse de Pauw het stuk voor vier acteurs en de twaalf zangers van Collegium Vocale Gent. Wat de muziek betreft is deze ook een mengeling tussen oud en nieuw: de zestiende-eeuwse werken van Orlandus Lassus zijn te horen tijdens de voorstelling en George Alexander van Dam heeft nieuwe composities aangeleverd.

Programma

De voorstellingen zijn op 15 en 26 februari 2014, maar eigenlijk is het programma dan al in werking gezet. De hele maand februari zijn er namelijk evenementen rond Cantatas en Escorial: workshops, masterclasses, lezingen en openbare gesprekken door, over of met de maker(s) van de stukken.

Op donderdag 13 februari vindt de eerste lezing plaats, dan gaat journaliste en dramaturg Moos van den Broek het hebben over Hoghe’s leven, zijn pas uitgekomen boek en zijn choreografieën. Na afloop van Cantatas op 15 februari vindt er een nabespreking plaats. Zo ook op 26 februari, na afloop van Escorial.

Voor meer informatie en tickets kan je terecht op de website van Theater Chassè.