Dansprijs Benois de la Danse 2013 voor Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet - Cinderella. Foto door Angela SterlingIn een eerder nieuwsbericht werd al aangekondigd dat Het Nationale Ballet genomineerd was voor de dansprijs Benois de la Danse 2013. Gisteren, dinsdag 21 mei 2013, werd bekend gemaakt wie de onderscheidingen gewonnen hadden. Onder de winnaars hoorden Hans van Manen en Christopher Wheeldon voor de beste choreograaf voor producties voor Het Nationale Ballet.

Hans van Manen

De choreograaf Hans van Manen ontving de prijs voor zijn productie uit 2012 Variations for two couples. Dit is niet de eerste keer dan Hans van Manen in de prijzen valt: in 2005 ontving hij ook al de oeuvre Benois.

Christopher Wheeldon

Christopher Wheeldon mocht de prijs in ontvangst nemen voor zijn productie van Cinderella voor Het Nationale Ballet. De voorstelling ging in 2012 in première en was gelijk een succes. In de Verenigde Staten werd de voorstelling opgevoerd door het San Francisco Ballet en ook hier zorgde het voor uitverkochte zalen. Christopher Wheeldon werd in 2003 en in 2010 ook al genomineerd voor een Benois, maar had toen niet het geluk om de prijs te mogen ontvangen.

Prijzengala

De winnaars werden op 21 mei 2013 in Moskou bekend gemaakt op het prijzengala. Tijdens deze uitreiking waren ook veel genomineerde dansers en choreografieën te bewonderen, waaronder Anna Tsygankova en Matthew Golding, beide eerste solist(e) van Het Nationale Ballet, met een duet uit de voorstelling Cinderella. Ook dansten zij tijdens het gala samen met solisten Igone de Jongh en Jozef Varga de voorstelling Variations for two couples van Hans van Manen.

Bron: persbericht Het Nationale Ballet