Danslegende Alexander Grant overleden

Alexander Grant. Foto Archway AndresAlexander Grant, een van de beste balletdansers van Engeland, is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat werd afgelopen weekend bekend gemaakt. Hij is het meest bekend van zijn rol als Alain in het ballet La Fille mal gardée.

Grant werd in 1925 geboren in Nieuw-Zeeland en begon op zijn zevende met dansen. Hij won een beurs voor de Royal Academy of Dance in Engeland, maar door het begin van de Tweede Wereldoorlog moest hij in Nieuw-Zeeland blijven. Kort na de oorlog vertrok hij alsnog naar Engeland en daar was hij een van de medeoprichters van the Sadler’s Wells Theatre Ballet. Daarna ging Grant dansen bij het Royal Opera House in Londen, dat nu het Royal Ballet geworden is.

Bij het Royal Ballet maakte Grant furore in vele karakterrollen, waarvan een groot aantal uit balletten van Royal Ballet’s huischoreograaf Frederick Ashton. Ook La Fille mal gardée is een ballet van Frederick Ashton, waarin Grant de hoofdrol van boerenzoon Alain danste. Dit seizoen zal het Royal Ballet La Fille mal gardée opnieuw op de planken brengen, ter nagedachtenis aan Alexander Grant.

Vanaf 1971 leidde Alexander Grant het Ballet for All, het tourende gezelschap van het Royal Ballet, terwijl hij zelf ook nog steeds danste. Vijf jaar later vertrok Grant naar Canada waar hij artistiek directeur werd bij het National Ballet of Canada. Hij haalde veel werken van Frederick Ashton naar Canada. Later bracht hij Ashtons werk naar dansgezelschappen over de hele wereld, waaronder het American Ballet Theatre, het Bolshoi Ballet en het Stuttgart Ballet.

De Britse koningin Elizabeth II benoemde Grant in 1965 tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. In 2008 kreeg hij de Her Majesty Queen Elizabeth II Coronation Award, de hoogste eer ter erkenning van zijn verdiensten voor de dans. Een jaar later ontving Grant de De Valois Award for Outstanding Achievement in Dance.