Basilio Munoz Mora

Dansicoon Basilio Munoz Mora overleden

In Nederland waar hij sinds 1974 woonde, gaf hij voorstellingen in de voornaamste theaters als de Koninklijke Schouwburg Den Haag, de Doelen in Rotterdam en de Stadschouwburg in Utrecht en Amsterdam. Ook trad hij op voor de Nederlandse koninklijke familie op kasteel Wassenaar.

Hij vestigde zich in de stad Utrecht, waar hij een studio opende. Hier onderwees hij de vier facetten van de Spaanse dans: Flamenco, Spaanse dans, Regionale dans en Escuela Bolera, aan profesionelen en amateurs. Gedurende 5 jaar gaf hij les aan de "Casa de España" (Instituto Cervantes) te Utrecht aan ongeveer 80 leerlingen, (kinderen van Spaanse werknemers), onder auspiciën van de Spaanse Ambasade.

Hij werd als leraar aangezocht door het Brabants Conservatoriuum te Tilburg, om les te geven aan toekomstige dansers en danseressen van het Nationale Ballet en aan de pedagogen opleiding. Als enige in Nederland werd hem het diploma "eerste graads dansleraar Spaanse dans" toegekend, erkend door het Ministerie van Onderwijs.

Basilio Munoz Mora, geboren op 6 april 1934, is 27 juli 2015 overleden in Madrid.

Wij ouddansers rouwen, een dansicoon is niet meer, zijn geest, dans blijft… Er is een petitie gestart voor een standbeeld van Basilio Munoz Mora. Steun dit initiatief en onderteken de petitie hier.