Dansgezelschappen moeten subsidie verdienen

Het Fonds Podiumkunsten, dat onder andere subsidies verstrekt aan dansgezelschappen, zal het systeem van subsidieverlening wijzingen. Vanaf 2013 moeten groepen hun subsidie verdienen en zullen ze daarvoor beoordeeld worden.

De afgelopen jaren verstrekte het Fonds Podiumkunsten in totaal 40 miljoen euro subsidie per jaar. Maar vanaf 2013 zal dit door de bezuinigingen nog maar 24,5 miljoen euro zijn. Hierdoor is het Fonds gedwongen een nieuwe subsidieregeling in te stellen. De helft van de instellingen die nu subsidie ontvangen, zal straks niet meer gesteund kunnen worden, volgens Fondsdirecteur George Lawson in de Volkskrant. Toch wil het fonds de veelzijdigheid op de Nederlandse podia behouden.

Er zal straks nog maar een miljoen euro per instelling gegeven worden, omdat er anders te weinig geld is, zegt mede-directeur Henriëtte Post. 'Het Internationaal Danstheater krijgt nu 3,2 miljoen euro subsidie. In totaal is voor dans 4,8 miljoen beschikbaar. Als je dit zou handhaven, blijft er bijna niets over voor andere groepen.'

Dansgezelschappen, maar ook muziekensembles en theatergroepen worden straks via een puntensysteem beoordeeld. Aan de hand daarvan wordt subsidie gegeven. Bij de beoordeling telt de artistieke kwaliteit, maar er wordt ook gekeken naar ondernemerschap en de spreiding van voorstellingen door het land. Daarnaast zal meespelen of een groep al een bijdrage krijgt van bijvoorbeeld gemeente of provincie.

Tevens moet de instelling die subsidie aanvraagt, aangeven hoeveel voorstellingen er gegeven worden en hoe groot de zaal zal zijn. Zo moeten er bijvoorbeeld van een productie minstens 40 voorstellingen gegeven worden. Voor vernieuwende elementen in een voorstelling kan extra subsidie verdiend worden in de vorm van een premie van 20 procent.