Dansgezelschap Club Guy & Roni wint award in Rusland

Dansgezelschap Club Guy & Roni wint award in Rusland.Op 16 april werden in Moskou de Golden Mask National Theatre Awards uitgereikt. De Golden Mask Awards behoren tot de meest prestigieuze theaterprijzen van Rusland. Choreografen Guy Weizman en Roni Haver van Club Guy & Roni wonnen een Gouden Masker voor beste balletmeester/choreograaf in de categorie ‘Ballet/hedendaagse dans’. Ze ontvingen de award voor de in Rusland geproduceerde versie van L’histoire du Soldat, die ook genomineerd was in de categorie ‘Innovatie/Beste productie’. De twee choreografen van het Groningse dansgezelschap waren de enige genomineerden die niet afkomstig zijn uit Rusland.

Eén van Rusland bekendste theater- en filmdirecteuren, Kirill Serebrennikov, nodigde Weizman en Haver in 2011 uit om een productie te komen maken. Serebrennikov is onder andere artistiek directeur van het Winzavod contemporary arts center en creëerde hier een 'platform project' gericht op interdisciplinaire en grensoverschrijdende kunst. Binnen dit project maakten Weizman en Haver, in samenwerking met het Russische Tsekh Contemporary Dance Centre, de voorstelling L’histoire du Soldat met vijf dansers, één actrice en vier muzikanten uit Moskou. Voor de tekst van de voorstelling werden interviews gehouden met vijftien soldaten die zijn teruggekeerd uit Chechnya (Tsjetsjenië). 

Club Guy & Roni

Dansgezelschap Club Guy & Roni wint award in Rusland.Dansgezelschap Club Guy & Roni werd opgericht in 2002. De Club is altijd op zoek naar innovatie en werkt om die reden veel samen met kunstenaars uit andere disciplines, waaronder componisten Heiner Goebbels en Michael Gordon.

L’histoire du Soldat

De Nederlandse versie van L’histoire du Soldat is in april 2014 weer te zien in diverse steden in ons land. De tekst voor deze versie werd geschreven door Judith Herzberg en vertelt het verhaal van de jonge soldaat Ikme, die getekend terugkeert uit de oorlog.   

Bronnen: Fonds Podiumkunsten en Club Guy & Roni.