Brabant Cultuurprijs 2018

Dansgenomineerden cultuurprijs Brabant

Het Brabants Kenniscentrum voor Cultuur (BKKC), Brabant C, Cubiss, Kunstbalie en provincie Noord-Brabant zetten zich in om de zichtbaarheid van kunst en cultuur bij het Brabantse publiek te vergroten. Dit doen zij mede met de cultuurprijs, waarbij het publiek kennis kan maken met de talentvolle makers die Brabant rijk is. De dertig genomineerden van 2018 zijn bekend, waaronder vier danstalenten.

Over de danstalenten

De eerste genomineerde in de categorie dans is Katja Heitmann, danser en choreografe die onderzoekt wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. Nadat ze de prijs van de Nederlandse Dansdagen won, bracht ze binnensteden en winkelcentra tot stilstand met haar indrukwekkende stadsritueel ‘Siri Loves Me’, gemaakt met vijftig jongeren uit Tilburg en Maastricht. Afgelopen jaar speelde haar verassende video-installatie ‘For iTernity’ voor duizenden passanten tijdens GLOW in Eindhoven.

The Ruggeds is een breakdancecrew uit Eindhoven die de wereld rond reist voor battles, optredens en lessen. Zij werden in 2014 wereldkampioen bij de ‘Bboy Championships’ en ontwikkelden hun eigen show ‘Adrenaline’, vol onvoorstelbare acrobatiek, ritme en energie. Ze willen de verschillende nuances van de dans tonen, de bezoeker anders naar hiphop laten kijken én de explosiviteit en ontwikkeling van urban dans laten zien.

Als derde in de categorie dans is Sabine Molenaar, danseres bij- en stichter van Sandman. Zij werkt cross-disciplinair met performance en film, waarbij ze de toeschouwer uitnodigt zich over te geven aan een associatieve manier van observeren en interpreteren om zo in contact te komen met de intuïtieve en creatieve geest. Molenaar won onder andere een prijs op het ACT-festival in Bilbao en de prijs voor Beste Vrouwelijke Talent op het Theater Aan Zee festival in Oostende.

De vierde en laatste genomineerde in de categorie dans is HustleKidz, een team bestaande uit tien professionele dansers met ieder een eigen stijl en kwaliteiten. HustleKidz heeft de afgelopen jaren diverse breakdance titels gewonnen en is regerend Nederlands kampioen breakdance. Tijdens de shows tonen zij alle disciplines die te vinden zijn binnen de breakdance, vermengd met invloeden van andere stijlen zoals moderne dans.

Het publiek stemt

Drie van de dertig genomineerden zullen de trotse winnaar worden van de cultuurprijs Brabant van 2018. Zij winnen een grote publiekscampagne en een geldbedrag van 2500 euro. Wie deze drie winnaars worden, beslist het publiek: zij stemmen op hun favoriet. Ga hier naar de stempagina en doe mee! Stemmen kan tot en met dinsdag 20 februari 2018.