Dansfilmfestival Cinedans in Amsterdam

Dansfilmfestival Cinedans keert van 12 tot en met 16 maart 2014 terug in EYE, Amsterdam. Naast een uitgebreid aanbod aan internationale dansfilms en documentaires worden er prijzen uitgereikt. Ook zijn er dansworkshops en lezingen.

Cinedans heeft samen met Janine Dijkmeijer zeven programma’s met dansfilms samengesteld. In één van de programma’s wordt een selectie dansfilms van regisseur Boris Paval Conen laten zien, die tevens de Special Guest 2014 is dit festival. Verder worden er films van studenten laten zien en beschikt Cinedans over afwisselende activiteiten: het nieuwe Found Choreography-project, Point Taken 4, lezingen over choreografie en workshops over voor kinderen, en over het dansproject Love-ism.

Found Choreography

Tijdens Cinedans presenteert filmmaker Peter Delpeut een programma rond zijn nieuwe project Found Choreography. Delpeut roept iedereen op een filmpje te creëren waar losstaande fragmenten één geheel maken. Iedereen kan video’s insturen en de mooiste worden in maart laten zien. Ook zal Delpeut’s eigen film One Hand Clapping in première gaan tijdens het festival.

Point Taken 4

Point Taken 4 wordt dit keer voor de vierde keer gehouden. Choreografen en regisseurs krijgen de kans om op basis van een gezamenlijk ontwikkeld plan een korte dansfilm te realiseren. Tijdens Cinedans gaan de films in première. Dit jaar zijn dat Ik ben de enige, geregisseerd door Barbara Makkinga met een choreografie van Toer van Schayk, The Mirror, geregisseerd door Gijs Kerbosch met een choreografie van Guy Weizman en Zwemmen of verzuipen, geregisseerd door Michiel Vaanhold met een choreografie van Jaakko Toivonen.

Lezingen

Naast de dansfilms die vertoond worden, gaat er ook aandacht uit naar de verschillende kanten van dans. Dit jaar worden er drie lezingen gegeven op het festival: Erik Verheijen en Gijs Kerbosch gaan het hebben over hoe choreografie steeds vaker wordt ingezet in commercials, Boris Paval Conen belicht samen met Han Otten de relatie tussen componist en dansfilmmaker en choreograaf Derrick Brown gaat in op het vak screen choreographer.

Informatie

Voor meer informatie, bezoek de site van Cinedans.