Han Ebbelaar en Alexandra Radius

Dansersfonds van Alexandra Radius en Han Ebbelaar draagt de vijfentwintigste editie van haar Nederlands Balletgala op aan Samuel Wuersten

Alexandra Radius en Han Ebbelaar, het beroemdste balletechtpaar dat Nederland ooit gekend heeft, organiseert voor de vijfentwintigste keer het Nederlands Balletgala van het door hen opgerichte Dansersfonds ’79. Ook dit jaar maken alle grote Nederlandse dansgezelschappen hun opwachting tijdens deze bijzondere benefietvoorstelling ten gunste van jong én bewezen Nederlands danstalent. 

Top van de Nederlandse dans

Hoogtepunten tijdens de gala-editie van dit jaar zijn onder meer Crystal Pites juichend ontvangen Ten Duets on a Theme of Rescue (Nederlands Dans Theater 2), een deel uit de recente, avondvullende hitproductie Carmen (Introdans) en twee duetten uit David Dawsons The Four Seasons en William Forsythes Pas/Parts 2018(beide Het Nationale Ballet). Ook zijn er bijdragen van Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst en de Junior Company van Het Nationale Ballet. Kortom: de ideale kans om (opnieuw) kennis te maken met de top van de Nederlandse dans!

Samuel Wuersten

Stichting Dansersfonds ’79 heeft besloten om de vijfentwintigste editie van haar Nederlands Balletgala op te dragen aan Samuel Wuersten. Daarmee wil het fonds Samuel eren voor al zijn inspanningen voor de Nederlandse dans in de afgelopen drie decennia. 
 
Han Ebbelaar: “Samuel Wuersten is een belangrijke bruggenbouwer en schakel binnen de internationale en Nederlandse danswereld. Met zijn warme persoonlijkheid zet hij zich onvermoeibaar en waar dan ook in voor de dans, en op indrukwekkende wijze verbindt hij daarbij instellingen, initiatieven en dansstijlen met elkaar. Het Holland Dance Festival heeft zich onder zijn leiding ontwikkeld tot een vooraanstaand internationaal dansfestival, dat Nederland bij elke editie weer laat kennismaken met een enorme diversiteit aan kwalitatief hoogstaande dansproducties van over de hele wereld.”

Bijdrage van iedereen

Tijdens het Nederlands Balletgala is de top van de Nederlandse dans op één avond te zien. Tegelijkertijd levert iedereen die het gala bezoekt ook een bijdrage aan het belangrijke werk van Dansersfonds ’79. Al bijna 45 jaar ondersteunen en stimuleren Radius en Ebbelaar met dit fonds de Nederlandse dans, waarbij het fonds onder meer beurzen, speciale giften, Aanmoedigingsprijzen en Prijzen van Verdienste aan Nederlandse en in Nederland werkzame dansers toekent.

Stichting Dansersfonds ’79

Toen sterdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar 43 jaar geleden hun 20-jarig toneeljubileum vierden, wilde het dansersechtpaar geen cadeaus ontvangen, maar een bijdrage voor een nieuw op te richten fonds. Met het fonds had het koppel twee doelen voor ogen: het zichtbaar maken van jong Nederlands danstalent en het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen. Velen gaven gehoor aan de oproep van het echtpaar en zo ontstond Dansersfonds ‘79. Dit fonds is voor zijn activiteiten afhankelijk van sponsorbijdragen, giften van donateurs en de opbrengsten van het jaarlijks door het fonds georganiseerde Nederlands Balletgala.