Danseres Bolshoi Ballet keert wegens dreigingen niet terug

Ballerina Svetlana Lunkina keert niet terug naar het Bolshoi Ballet.De commotie rond het Russische Bolshoi Ballet staat de laatste tijd centraal. Zo is nu bekend geworden dat prima ballerina Svetlana Lunkina niet terugkeert naar het gezelschap omdat ze vreest voor haar veiligheid. Volgens de Russische krant Izvestia Daily is de danseres bedreigd en gechanteerd.

Lunkina woont inmiddels zes maanden in Canada en geeft dansles in Toronto. Zij danste sinds 1997 als prima ballerina bij het Bolshoi Theater en heeft laten weten niet terug te willen keren. “We moeten iets doen aan deze bedreigingen,” aldus Linkina tegen de Izvestia Daily. “Deze mensen hebben geen recht om zich te bemoeien met ons privéleven of mijn professionele werk.”

Het bericht in de krant volgt de aanval op artistiek leider Sergei Filin, die op donderdag 17 januari zuur op zijn gezicht kreeg gespoten door een gemaskerde man. Het is zeer waarschijnlijk dat Filin permanente schade aan zijn zicht oploopt door de derdegraads brandwonden. Volgens Lunkina bestaat er echter geen verband tussen die aanval en de bedreigingen die zij heeft ondervonden.

Lunkina danste in 2007 in een Canadees ballettheater in de voorstelling Giselle. Ze zou oorspronkelijk dit jaar in een nieuwe versie van The Rite of Spring van het Bolshoi Ballet dansen.

Beeld: Malixia via Wikimedia Commons