Gérard Lemaître boegbeeld van het NDT © Joris Jan Bos

Danser Gérard Lemaître overleden

Danser Gérard Lemaître is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Den Haag. Dit meldde het Nederlands Dans Theater (NDT) woensdagavond 14 december 2016.

Lemaître was in 1959 een van de eerste dansers van het NDT. Hij was het boegbeeld van het dansgezelschap en was deel van grote ontwikkelingen van het NDT. Het grootste deel van zijn leven danste Lemaître bij het Haagse dansgezelschap. Pas op zijn zeventigste ging de ex-danser met pensioen. In 1982 benoemde Koningin Beatrix Lemaître tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De geliefde van Hans van Manen

Lemaître werd in 1936 geboren in de Franse hoofdstad Parijs. Op elfjarige leeftijd begon Lemaître met danslessen, waarna zijn talent al snel werd ontdekt. Hij danste bij het Grand Ballet du Marquis en startte eind jaren vijftig bij het ballet van Roland Petit.

Daar ontmoette hij de toenmalig danser Hans van Manen. De twee werden naast collega’s ook geliefden. Toen Van Manen in 1960 terugkeerde naar Nederland, om te dansen bij het NDT, nam hij Lemaître met zich mee.

De eeuwige danser van het Nederlands Dans Theater

Lemaître was vervolgens niet weg te slaan bij het NDT. Lemaître danste 22 jaar lang bij het Haagse dansgezelschap. Hij werkte met grote choreografen zoals Jiří Kylián en Van Manen, die zich van danser tot choreograaf ontwikkelde. Daarnaast fungeerde Lemaître als boegbeeld van het NDT. De danser kreeg glansrollen aangeboden en danste verschillende dansvoorstellingen van het NDT 1 en NDT 2.

In 1981 verliet Lemaître het NDT. Hij werd te oud om nog op het podium te dansen en ging hij onder meer als balletmeester van het Scapino Ballet Rotterdam en het Ballet de l’Opéra van Lyon werken.

Lemaître miste het podium. Hij keerde 1992 terug bij het NDT, waar hij samen met Kylián het seniorengezelschap NDT 3 opzette. Een vernieuwend dansgezelschap waar enkel dansers van boven de 40 jaar deel van uitmaakte, bood Lemaître de kans om weer op het podium te stralen. ‘Natuurlijk, we zijn niet meer zo soepel en flexibel als de jongere generatie, de motor is een beetje oud, maar wat wij hebben is levenservaring, of noem het uitstraling,’ vertelde Lemaître tijdens de oprichting tegen het NRC Handelsblad.

Het pensioen van Lemaître

Toen in 2006 NDT 3 tot zijn einde kwam, gooide Lemaître ook de handdoek in de ring. Hij ging met pensioen en nam afscheid van de danswereld.

Desondanks bleef Lemaître altijd verbonden aan het NDT. De danser bleef trouw premières van het dansgezelschap bezoeken en was vaak betrokken bij evenementen van het NDT. Dansen zat Lemaître in zijn hart en ziel. Een passie die nooit is verdwenen. 

Meer inspiratie